Japan u problemu: Država zbog turista ostaje bez nindži VIDEO

Zbog navale turista koji žele da vide nindže uživo, Japanu nedostaju ovi spretni i utrenirani borci.

Japanske legendarne nindže poznate su po tajanstvenosti i natprirodnoj moći da budu nevidljivi. Međutim, stručnjaci za borilačke vještine su zabrinuti i kažu da bi nindže mogle potpuno da nestanu jer im nedostaje talentovanih boraca.

Kako raste broj turista u Japanu, tako raste i potreba za sve većim brojem ovih slavnih ratnika koji bi svoje vještine pokazali masama uživo, ali je sve teže pronaći spretne kandidate, koji su se usavršili u ovoj vještini.

Takasugu Aoki, stručnjak za borilačke vještine u Nagoji kaže da “postoji sve veća potreba za zapošljavanjem nindži širom zemlje, ali se osjeća značajan nedostatak ovih boraca”. On je zabrinut i zbog činjenice da ni učitelji, koji bi trebalo da obuče kandidate sami ne vladaju potrebnim vještinama. Učitelji bi trebalo da budu osposobljeni za borbu bez oružja, akrobatiku, skrivanje, pružanje prve pomoći, a moraju da znaju da koriste šurikene i budu vješti u baratanju sabljama i mačevima.

Iako nindžama pripisuju sposobnost da budu nevidljivi i hodaju po vodi, za učitelje to nije obaveza. Iako su tokom vijekova razvili reputaciju strašnih i nepobjedivih ratnika, oni su se prvenstveno tokom feudalnog doba u Japanu, bavili špijunažom.

Nindže su se dičile prvenstveno svojim vještinama špijuniranja i velikom izdržljivošću, dok su borbe i nasilje bile njihovo krajnje sredstvo. Takođe su bili izuzetno vješti u korišćenju šurikena i duvanju otrovnih strelica iz tzv. fukija. Prvo su se pojavili kao plaćenici u 15. vijeku tokom građanskog rata i bili su angažovani da djeluju kao špijuni, napadači, ubice i čak kao teroristi.

Prezreni od ostatka društva koje se temeljilo na strogoj hijerarhiji s elitnom samurajskom klasom na vrhu, uskoro su se udružili u esnafe sa vlastitim pravilima ponašanja. Ta udruženja imala su različite vrste nindži i različite zadatke, a često su sami kontrolisalii svoja vlastita područja.

(Kurir)