BalkanNovosti

Jandroković izviždan na Blajburškom polju

0

Okupljeni na komemoraciji ustašama na Blajburškom polju izviždali su danas predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, a policija je udaljila sa skupa muškarca koji je nosio majicu sa ustaškim pozdravom “Za dom spremni”, dok su antifašisti okupljeni u Blajburgu pozvali na zabranu skupova na kojima se širi ustaška ideologija.

Jandroković, čije je obraćanje dočekano zvižducima okupljenih, istakao da im je obaveza da se prisjećaju svih nevinih žrtava, s koje god strane da dolaze.

On je istakao važnost što je Hrvatski sabor pokrovitelj ove komemoracije, te naglasio da se tu prisjećaju teškog poglavlja hrvatske istorije, prenose hrvatski mediji.

“Decenijama je hrvatski narod bio talac totalitarnog komunističkog režima i fizičkog i psihičkog terora. To je naša istorija, teška i bolna”, rekao je Jandroković.

On je naglasio da je protekli rat u Hrvatskoj jedini u 20. vijeku u kojem je “hrvatski narod prevladao razlike, ostvario pravo na slobodu i vlastitu državnost, pokazao spremnost podnijeti velike žrtve”.

Učesnicima komemoracije u Blajburgu bilo je zabranjeno nošenje ustaških rekvizita, ali je austrijska policija pronašla jednog koji je nosio majicu sa natpisom “Za dom spremni” koga je udaljila.

U međuvremenu je u Blajburgu protestovalo stotinjak aktivista iz Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije protiv ustaške komemoracije. Oni su nosili transparente “nacisti van”, a poručili su da je ovo protest ne samo protiv fašizma već i protiv kapitalizma.

Aleksandar Dolić, predstavnik Radničkog fronta, rekao je da je došao da podrži lokalne napore da se zabrane ustaški i, uopšte, fašistički “derneci” u Blajburgu.

“Protivimo se tome da se na takvim skupovima širi ustaška, tj. fašistička ideologija i zato pozivamo na potpunu zabranu tog skupa. To je nedopustivo”, istakao je Dolić.

Komemoracija se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Austrijska policija ove godine je na graničnom prelazu kod Dravograda uspostavila graničnu kontrolu. Na prelazak granice čekalo se oko sat vremena.

Ljudi iz autobusa morali su izlaziti da bi im bile pregledane torbe, a policija je provjeralava i prtljažnike od autobusa.

srna

Riješena misterija o noćnom letu helikoptera nad Kneževom

Previous article

Baba zatekla konja u dvorištu, unuka ga naručila onlajn

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan