Izricanje presude Ratku Mladiću

od prnjavorski 0

Haški tribunal izriče presudu nekadašnjem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske generalu Ratku Mladiću, optuženom za ratne zločine tokom proteklog rata u BiH.

Tužilaštvo i odbrana iznosili su završne riječi od 5. do 15. decembra 2016. godine.

General Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Hagu u maju 2011. godine, a suđenje mu je počelo u maju 2012.

09:10 – jake policijske snage uključujući i snajpere u okolini Haškog tribunala

09:00 – Ispred suda u Hagu okupile su se brojne novinarske ekipe koje čekaju početak izricanja presude.

Optužnica:

Ratko Mladić je u prvoj tački optužen za genocid u dogovoru s drugima, počinio, planirao, podsticao, naredio i pomagao i podržavao genocid nad dijelom nacionalnih, etničkih i/ili vjerskih grupa bosanskih Muslimana i/ili bosanskih Hrvata, kao takvih.

U tački 2 optužnice Ratko Mladić je optužen za genocid da je učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu da se bosanski muslimani u Srebrenici eliminišu ubijanjem srebreničkih muškaraca i dječaka, kao i prisilnim odvođenjem žena, djece i dijela starijih muškaraca iz Srebrenice.

Tačka 3 optužnice Mladića tereti za progone u opštinama Banja Luka, Bijeljina, Ilidža, Kalinovik, Ključ, Kotor-Varoš, Novi Grad, Pale, Prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Trnovo i Vlasenica, kao i za progone bosanskih Muslimana iz Srebrenice.

U tačkama 4, 5 i 6 Mladiće je optužen za istrebljenje i ubistvo muslimanskog i hrvatskog stanovništva s terotorija na koja su Srbi “polagali pravo”. To uključuje i djela ubistva koju su bila dio cilja širenja terora među civilnim stanovništvom Sarajeva provođenjem kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja, koju su pripadnici snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo proveli u periodu od 12. maja 1992. do novembra 1995. godine.

U tačkama 7 i 8 Mladić se tereti za deportacije i nehumana djela. Mnogi bosanski muslimani koji su prisilno iseljeni iz domova u istočnoj Bosni, kako 1992. godine tako i kasnije, pobjegli su u srebreničku enklavu.

Ratko Mladić je u tačkama 9 i 10 optužen za terorisanje i protivpravne napade na Sarajevo. U periodu od aprila 1992. do novembra 1995. godine, učesnici ovog udruženog zločinačkog poduhvata formulisali su i proveli, i/ili koristili pripadnike snaga koje su učestvovale u napadu na Sarajevo da formulišu i provedu vojnu strategiju granatiranja i snajperskog djelovanja radi ubijanja, sakaćenja, ranjavanja i terorisanja civilnog stanovništva Sarajeva.

U posljednjoj tački optužnice Mladiću se stavlja na teret uzimanje talaca pripdanika UN-a, kako bi prisilio NATO da se uzdrži od vazdušnih napada na vojne ciljeve  Srba.

atv

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>