Izraelski MIP: Predstavništvo RS u Izraelu ne postoji

od prnjavorski 0

Izraelsko Ministarstvo inostranih poslova poslalo je notu Ambasadi BiH u Izraelu, u kojoj se navodi da su iscrpljeni svi diplomatski kanali kojima su pokušali da ukažu na činjenicu da Predstavništvo RS u Izraelu ne postoji i da Arie Livne nije predstavnik RS u toj zemlji.

To je navedeno u saopštenju iz Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH, u kojem stoji da je bh. ambasada u Izraelu spomenutu notu primila danas.

“U dopisu se ističe da je Predstavništvo RS u Jerusalimu zatvoreno 31. decembra 2013. godine te da nije poslije toga ponovo otvarano”, stoji u saopštenju iz MIP-a BiH.

Piše i da je Predstavništvo RS, prema podacima registra kompanija koje posluju u Izraelu, preregistrovano u privatnu kompaniju, čiji je rukovodilac Livne, te da nisu registrovane prostorije u kojima se kompanija nalazi.

“Livne je, kako se navodi u dopisu, zaobilazio zvanične institucije Izraela prilikom pokušaja da organizuje sastanke političkih lidera iz RS i Izraela, te nije iskazao jasnu namjeru da na bilo koji način unaprijedi bilateralne odnose dvije zemlje”, navode iz MIP-a BiH.

Kako se dodaje, Livne nije pozvan da prisustvuje nijednom sastanku tokom posjeta zvaničnika Republike Srpske Izraelu.

“Dalje se navodi da slika o Livneu kao uticajnom izraelskom diplomati na Balkanu, koja je stvorena u pojedinim medijima u regionu, ne odgovara istini, te se jasno ističe da su svi stavovi Livnea isključivo njegovi lični i da ni u kom slučaju ne predstavljaju stavove Izraela”, navode iz MIP-a BiH.

U dopisu se konstatuje da su bilateralni odnosi BiH i Izraela dobri, te da postoji potreba da se prodube i poboljšaju.

“Na kraju dopisa, MIP Izraela navodi da će ambasador Izraela u BiH Boaz Rodkin učestvovati na zvaničnoj ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i Donjoj Gradini, te će imati zvanične sastanke u Banjaluci”, kažu iz MIP-a BiH.

Dodaju da MIP Izraela zahtijeva da Livne ne učestvuje na sastancima Rodkina s predstavnicima institucija RS.

“O navodima iz tog dopisa obavijestili smo Mladena Ivanića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika, predsjednika RS, i Zlatana Klokića, ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS”, naglašavaju iz MIP-a BiH.

nezavisne

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>