NovostiRS/BiH

Izetbegović želi da ospori naziv Republika Srpska?

0

Lider SDA Bakir Izetbegović namjerava da podnese novu apelaciju Ustavnom sudu BiH u vezi sa obilježavanjem Dana Republike, ali i da ospori naziv Republika Srpska, saznaje “Euroblic”.

Izvori lista tvrde da će Izetbegović pokušati da ospori Zakon o Danu Republike koji je usvojen krajem oktobra prošle godine, a kojim je propisano da se 9. januar obilježava i praznuje kao sekularni praznik, kao i da Vlada Srpske uređuje način obilježavanja i praznovanja Dana Republike.

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović kaže da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv tog zakona jer je riječ “o velikoj zloupotrebi prava”, ali nije mogao precizirati u kojem roku će biti podnesena nova apelacija.

Izvori lista tvrde da bi Izetbegović, koji je i bošnjački član Predsjedništva BiH, pred Ustavnim sudom mogao osporiti i naziv Republika Srpska, a “Euroblic” nezvanično saznaje da je u Izetbegovićevom opticaju ime “Republika Srba, Bošnjaka i Hrvata”.

U SNSD-u kažu da su upoznati da Izetbegović priprema “novi udar na Republiku Srpsku” i poručuju predstavnicima Srpske na nivou BiH da moraju biti žustriji prema bošnjačkom lideru.

Potpredsjednik SNSD-a Radovan Višković kaže da je velika odgovornost na Savezu za promjene koji ima mnogo načina da se odupre Izetbegoviću, a jedan je da ga uslove donošenjem nekih zakona i odluka na nivou BiH.

“Međutim, politički predstavnici Republike Srpske u vlasti u Sarajevu ponekad bježe od istine i zatvaraju oči nad nekim stvarima koje se dešavaju”, rekao je Višković.

Šef Kluba PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo kaže da će Izetbegović, ukoliko podnese apelaciju i o Zakonu o Danu Republike Srpske, snositi najveću odgovornost za katastrofalnu političku situaciju u BiH.

On tvrdi da Savez za promjene radi odgovorno prema Republici Srpskoj i da nije učinio nijedan pogrešan potez po Srpsku u zajedničkim institucijama.

euroblic

Ovo vam sigurno nije palo na pamet: Evo šta utiče na pojavu orgazma

Previous article

Novaković: Izetbegović nema inostranu podršku za osporavanje naziva Republika Srpska

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

More in Novosti