Izetbegović: Uvođenje sankcija Dodiku šamar celoj BiH, sam je kriv za situaciju u koju se doveo

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović, je na današnjoj konferenciji za novinare povodom uvođenja sankcija predsedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku, izjavio da je takav potez šamar celoj državi te da je Dodik sam kriv za situaciju u koju se doveo.


Izetbegović je kazao da će se novonastala situaciji odraziti na sve građane Bosne i Hercegovine, te da je za svakog lidera u BiH ozbiljna stvar nalaziti se na američkoj crnoj listi.

– To je poruka za one koji u budućnosti nameravaju investirati na ovom području, ali i za one koji će putovati. Dodik je sam kriv što nas doveo u ovu situaciju, samim tim i sebe. Svima je jasno da se moraju provoditi odluke Ustavnog suda BiH, jer je najbitnije u ovoj zemlji – kazao je Izetbegović.

On je naglasio kako su od bilo kakve pobede na izborima važnije poruke koje nam stižu sa strane, jer, prema njegovim rečima, moramo osluškivati sve kritike.

– Ne mislim da Dodik planira bilo kakve radikalne poteze, kao što su odcepljenje, i mislim da je sve radio iz personalnih interesa. Srbija neće podržati sankcije, ali će ih njeni, kao i građani BiH, imati u vidu. Ovo je jaka poruka SAD koja će odraziti na BiH i sve njene građane. Dodik je uradio pogrešnu stvar, a nije SAD – smatra Izetbegović.

Na kraju je podsetio kako su ovakve stvari SAD bila očekivane, jer je Milorad Dodik već odavno prešao sve crvene linije, provocirao je i izazivao. Izetbegović je takođe kazao kako se Dodik nekorektno odnosio prema visokom predstavniku u BiH, međunarodnoj zajednici i uopšteno miru i integritetu u BiH.

 Izvor: Klix.ba