Izetbegović ne odustaje: Softić može da predstavlja BiH

Prije sastanka u Predsjedništvu BiH kome su osim Bakira Izetbegovića prisustvovali Denis Zvizdić i Šefik Džaferović, iz kabineta bošnjačkog člana poslato je saopštenje.

Izetbegović pred vanrednu  sjednicu koju je za sutra sazvao Mladen Ivanić, nagovještava kako bi sve moglo i završiti. Baš danas poručuje da što se njega tiče, Sakib Softić ima pravo da u ime BiH preda zahtjev za reviziju presude protiv Srbije. Poziva se na ranije odluke Predsjedništva, za koje tvrdi da nikada nisu poništene.

Sakib Softić je već otputovao u Hag. Još nije poznato kada bi mogao da preda zahtjev za reviziju presude, ali bi to trebao da uradi do petka. Šta je baš danas pred vanrednu sjednicu Predsjedništva Izetbegović želio da čuje od visokih stranačkih funkcionera nije baš najjasnije. Predsjedavajući Predstavničkog doma se zadržao nešto duže na sastanku kod stranačkog lidera, ali je baš kao i predsjedavajući Savjeta ministra izbjegao novinare. Pretpostavlja se da je jedna od tema bila i funkcionisanje institucija na bh. nivou.

Nakon sjednice Predsjedništva lider SDA i bošnjački član Predsjedništva nije želio da daje izjave. Samim tim nije se izjasnio ni o svojim stavovima u vezi sa najavljenom sutrašnjom sjednicom Predsjedništva BiH.

Lider SDA ranije je rekao da neće doći na sutrašnju sjednicu ukoliko zahtjev za njeno održavanje nije definisan na pravi način. Šta je tačno pod tim mislio nije objasnio, ali mnogo toga u BiH zavisi od sutrašnje sjednice.