Izetbegović: Ne može Dodik da sruši Dejton, a da ne sruši mir u BiH

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA istakao je da ne može Milorad Dodik da sruši Dejtonski mirovni sporazum, a da ne sruši mir u BiH i regiji i ne poništi napore i ogromna ulaganja koje je međunarodna zajednica uložila u taj mir.

 Diplomatija uvek, na početku, ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa. A zatim se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje da kreira politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i širi region, destabilizuje prilike i nanosi nesagledivu štetu svima – istakao je Izetbegović za “Globus”, prenosi N1

On je dodao i da su Slobodan Milošević i Radovan Karadžić prkosili su volji i interesima međunarodne zajednice.

– Mladić je ponižavao oficire i vojnike UNPROFOR, znao ih je svezati za bandere pa ih tako fotografisati, pa je i ta drskost trajala i završila kako je završila – dodao je on.

Komentarišući navode da se Milorad Dodik ponaša kao da ima podršku Rusa on je istakao kako veruje da Dodik ne veruje da ima bilo čiju podršku da destabilizuju Bosnu i Hercegovinu i celu regiju.

– Preopasna je to igra. To nije ničiji interes, pa ni ruski – rekao je Izetbegović.

 Izvor: Globus/N1