NovostiRS/BiH

Izetbegović: Dodik je tokom cijele godine pokušao da iskrivi sliku BiH

0

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine i predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je danas da je BiH u ovoj godini najviše napretka ostvarila na evropskom putu, te da su se, iako je 2016. bila turbulentna, odnosi u regionu, uprkos određenim izjavama, kretali uzlaznom putanjom.

 
Nije, međutim, propustio priliku da kritikuje Republiku Srpsku i njenog predsednika Milorada Dodika zbog održanog referenduma o Danu RS.

Izetbegović je napredak BiH ocenio kroz predlog za aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju, dobijanje Upitnika Evropske komisije i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

– Dvostruki standardi u regionu još uvek postoje. Određeni političari na Balkanu smatraju da su njihovi narodi ravnopravni, ali da postoje i ravnopravniji. Bitno je napomenuti da smo osim dobrog evropskog puta u ovoj godini povećali izvoz i smanjili nezaposlenost. Federacija BiH je zabeležila značajne rezultate na ekonomskom planu, a tome u prilog ide i povećan dolazak turista – naveo je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Izetbegović je kritikovao vlast Republike Srpske zbog održanog referenduma o obeležavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske.

On je rekao da je referendum održan uprkos odluci Ustavnog suda.

– Organizatori referenduma sada su predmet istrage Tužilaštva BiH, a predsednik RS Milorad Dodik je tokom cele godine na nacionalistički način pokušao iskriviti sliku BiH i veličati nacionalizam. Borba protiv korupcije je takođe jedan od ključnih problema s kojima se BiH susrela u ovoj godini, ali to moramo rešiti zbog pristupanja BiH EU – rekao je lider SDA.

Milorad Dodik

Osvrnuo se i na okončanje procesa protiv Ratka Mladića, te dodao da se nada da će presuda koja je najavljena za novembar 2017. doneti satisfakciju svim porodicama žrtava, preneli su bh. mediji.

Izetbegović: Napravljen presedan

Predsednik SDA Bakir Izetbegović rekao je danas u Sarajevu da je napravljen presedan prilikom izbora novog sudije Ustavnog suda BiH iz reda stranaca i da će tako, verovatno, da bude nastavljeno i u budućnosti.

– Mi smo u Predsedništvu BiH ćutali na izbor novog sudije Ustavnog suda BiH, a ćutnja je znak odobravanja, što je tako shvatio i predlagač – rekao je Izetbegović.

On je na tradicionalnoj novogodišnjoj konferenciji za medije SDA pojasnio da je predlagač rekao da, s obzirom na to da nije bilo nikakve primedbe, smatra da je Predsedništvo BiH saglasno sa izborom sudije Ustavnog suda BiH “i time je ta stvar rešena”.

Izetbegović, koji je bošnjački član Predsedništva BiH, najavio je da će Predsedništvo praktično na isti način i u narednom periodu da dopusti imenovanja novih sudija Ustavnog suda BiH iz reda stranaca.

Izvor: Tanjug/Srna

SO Prnjavor: Smanjene odborničke naknade

Previous article

Nova mozgalica: Pronađite ovcu u moru Deda Mrazova (Foto)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti