Izetbegović: Bošnjaci i Hrvati o većini tema imaju sličan stav

Član Predsedništva BiH, Bakir Izetbegović kazao je da Bošnjaci i Hrvati o većini tema i pitanja imaju sličan stav, ali kada se pojavi nesuglasica, to prevladava u javnosti i interpretira se kao veliki problem.

bakir

Ne mislim da Bošnjaci i Hrvati ističu samo ono što ih deli. Mi itekako sarađujemo i u ogromnom broju pitanja imamo identičan ili barem veoma sličan stav i pogled. Međutim, ako se složimo na stotinu pitanja, a zapnemo na stotinu i prvom, o tom poslednjem, nerešenom će se govoriti, pisati, on će biti u fokusu sve dok ne bude rešen – izjavio je za “Večernji list” Izetbegović.

On ističe kako je BiH pokrenuta iz višegodišnjeg zastoja na njenom evroatlantskom putu, pokrenuta je i iz ekonomske letargije te da je tu upravo bošnjačko-hrvatska sprega donijela pozitivnu promjenu i prevagu.

Izetbegović kaže kako je moguće popraviti, odnosno “resetovati” međunacionalne odnose u BiH.

– Neophodna faza je, nažalost, višegodišnja prepirka i natezanje strana koje su se gledale preko nišana pre dve decenije, zajednički neuspesi, zastoji, zajedničko sazrevanje kroz taj mukotrpni proces i prihvatanje belodano jasne činjenice da se samo dogovorom može ići napred. Da niko, nikom i ništa neće moći nametnuti. Nadam se da tu mučnu fazu upravo dovršavamo – poručuje Izetbegović i naglašava kako iduća faza zahteva da se stavi “u kožu” drugih i razume njihove frustracije.

I konačno, navodi Izetbegović, moramo biti svjesni da je politika umeće mogućeg, da ne možemo jedni od drugih tražiti nemoguće ili neprihvatljivo.

Izvor: Večernji list