Izbori u Hrvatskoj: Bandić ubjedljivo vodi, Kerum se vraća na scenu

Prema prvim zvaničnim rezultatima lokalnih izbora u Hrvatskoj, glasači se nisu odlučili za personalne promjene na čelu tri od četiri najveća grada u toj zemlji, mada će o tome konačnu riječ dati u drugom krugu.

Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti – BM 365) vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, a neprikosnoveni su i dosadašnji gradonačelnici Osijeka i Rijeke, nezavisni kandidat Ivan Vrkić i SDP-ovac Vojko Obersnel.

Iako su izlazne ankete predviđale tijesnu borbu u glavnom gradu Hrvatske, Milan Bandić sa 36,5 odsto glasova ubjedljivo vodi ispre Anke Mrak Taritaš (HNS), koja ima 21,5 procenat.

U Rijeci je dosadašnji gradonačelnik Vojko Obersnel (SDP), sa 40,6 odsto, ostavio daleko iza sebe nezavisnog kandidata Hrvoja Burića, koji ima 17,1 odsto glasova.

U Osijeku vodi Ivan Vrkić, koji je, kao nestranačka ličnost, imao podršku HNS-a. Vrkić je dobio 37,3 odsto glasova, a Ivana Šojat (HDZ) 16,1 odsto.

Jedini izuzetak od političkog statusa kvo u četiri najveća centra u Hrvatskoj jeste Split, gdje je u prednosti raniji prvi čovjek ovog grada Željko Kerum (Hrvatska građanska stranka), koji je izgubio funkciju na prošlim lokalnim izborima.

On sada vodi sa 31,5 odsto, ali će, po svemu sudeći, morati u drugi krug sa protivkandidatom iz HDZ-a, Androm Krstulovićem Oparom, koji ima 25,5 odsto glasova.

(ATV, index.hr)