Izbori u Crnoj Gori: DPS-u 36, DF dobio 18 mandata

Na osnovu 94 odsto obrađenog uzorka vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) osvojila 41,1 odsto glasova, odnosno 36 od 81 mandata u Skupštini Crne Gore.

20161016211511_392724

Demokratski front (DF), prema do sada obrađenim podacima, ima 20,4 posto, odnosno 18 mandata, a Velika koalicija Ključ 10,6 odsto, odnosno devet mandata, saopštio je Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). Demokrate Alekse Becica sa 9,7 odsto imaju osam mandata, dok je SDP osvojio pet odsto glasova, što su četiri mandata.  Bošnjacka stranka osvojila je 3,3 odsto ili dva mandata, dok je Socijaldemokratama Ivana Brajovića pripalo 3,1 odsto glasova, ili dva mandata.

Hrvatska građanska lista (HGI) je osvojila jedan mandat, kao i koalicija Albanci odlucno.  Pozitivna Crna Gora nije prešla cenzus jer je osvojila 1,3 odsto.  Slične podatke na 92,8 odsto obrađenih glasova objavio je i Centar za demokratsku tranziciju. DPS 41 odsto (35 mandata), DF 20,8 odsto (18), Ključ 10,8 odsto (9), Demokrate 10,1 odsto (8), SDP 5,3 odsto (4), BS 3,6 odsto (3), SD 3,1 odsto (2).  Iz CDT-a navode da nijedan učesnik parlamentarnih izbora nije osvojio apsolutnu većinu, što znači da nijedna lista ne može samostalno formirati vlast. Na izborima je biračko pravo iskoristilo 73,2 odsto gradana. Ovi izbori bili su deseti od uvodenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a četvrti nakon obnove nezavisnosti, a učestvovalo je 17 izbornih lista.

Demokratski front proglasio pobjedu opozicije Član Demokratskog fronta Emilo Labudović proglasio je pobjedu opozicije na današnjim parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. On je na osnovu podataka DF-a, na 30 odsto obrađenih podataka, rekao da DPS ima 34 mandata, DF 21, Ključ 10, Demokrate osam, SDP tri mandata. “Rezultati potvrđuju da opozicija ima pobjedu, odnosno 42 mandata”, kazao je Labudović i dodao: “Crna Gora se oslobađa stega DPS-a, i u ime DF-a poštovani građani Crne Gore stiže sloboda, i ja vam je već sada čestitam”.

Današnje hapšenje 20 osoba Labudović je nazvao smiješnim. “To je samo pokušaj zastrašivanja kako bi DPS ostao na vlasti”, rekao je on. Kako je dodao, građani su dali najbolji odgovor jer je izlaznost preko 70 odsto. “Mi ćemo pobjedu slaviti na način koji priliči, građani nemaju razloga da organizuju bilo kakav vid proslave pobede”, rekao je on.

On je podsjetio da su juče privođeni aktivisti Demokratskog fronta, a da će večeras, kako je kazao, Crna Gora u svojim domovima proslaviti pobjedu. Inače, ovo je prvi put nakon dužeg vremena da je DPS Mila Ðukanovića izašao samostalno na izbore, a tradicionalno tu stranku podržavaju manjinske stranke, Albanaca, Bošnjaka i Hrvata.

agencije, foto Tanjug