Iz Savjeta ministara BiH najviše glasova dobio Prnjavorčanin Dragan Mektić

Pojedini ministri iz Savjeta ministara Bosne i Hercegovine iz posljednjeg mandatnog perioda su na Opštim izborima bili u utrci za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Najbolji rezultat među njima je ostvario Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine.

Na osnovu 88,38 odsto obrađenih biračkih mjesta, Mektić je kao kandidat “Saveza za pobjedu” dobio 22.929 glasova.

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH i kandidat Stranke demokratske akcije za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, je poslije 55,94 odsto obrađenih biračkih mjesta dobio 20.880 glasova.

Mektićev stranački kolega, Mirko Šarović, ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH i kandidat “Saveza za pobjedu” za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, je uspio pridobiti povjerenje 20.338 građana. U izbornoj jedinici kojoj je Šarović kandidat je obrađeno 89,13 odsto biračkih mjesta, piše N1.

Za poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kandidovao se i Ismir Jusko, ministar saobraćaja i komunikacija Bosne i Hercegovine i kandidat Saveza za bolju budućnost. Po 55,94 odsto obrađenih biračkih mjesta, Jusku je svoj glas povjerilo 5.268 birača.

Svoje mjesto u parlamentarnim klupama je tražio i Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine i kandidat Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Grubeši je svoj glas dalo 5.112 birača i to nakon 83,12 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Nešto manji broj glasova iz aktuelnog saziva Savjeta ministara je dobio Adil Osmanović, ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine i kandidat Stranke demokratske akcije. Osmanović je uspio dobiti povjerenje 4.811 građana. Tako su pokazali rezultati Opštih izbora nakon 83,12 odsto obrađenih biračkih mjesta u izbornoj jedinici u kojoj se kandidovao Osmanović.

Za sada, najmanji broj glasova je dobio Igor Crnadak, ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine, koji se kandidovao ispred Partije demokratskog progresa za poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Za šefa bosanskohercegovačke diplomatije je glasalo 3.144 birača poslije 74,77 odsto obrađenih biračkih mjesta.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, i Semiha Borovac, ministar za ljudska prava izbjeglice u BiH, nisu bili kandidati na ovogodišnjim Opštim izborima.

(N1)