Iz aviona koji je spasao srpski pilot isisano tijelo u plamenu VIDEO

avion1

Na letu koji je bio na putu za Džibuti iz Somalije, dogodila se eksplozija koja je oštetila trup aviona kod desnog krila letjelice, iz koga je po riječima očevidaca ispalo tijelo u plamenu. Somalijske vlasti pronašle su tijelo putnika koji je poginuo kada je isisan iz putničkog aviona u blizini Mogadiša.

Vlasti okruga Balad, oko 30 kilometara sjeverno od Mogadiša, saopštile su da je na tom području pronađeno tijelo muškarca, za kojeg se vjeruje da je isisan iz aviona u trenutku poslije eksplozije, koja je napravila rupu u trupu aviona, prenio je Rojters.

“On je ispao iz aviona kad je došlo do eksplozije u avionu”, rekao je policajac.

avion1

Jedan policajac na aerodromu u prestonici je izjavio: “Tijelo preminulog putnika se transportuje za Mogadiš” i dodao da se radi o čovjeku starom oko 55 godina.

Pilot Vladimir Vodopivec iz Beograda uspio je da prizemljii avion sa više od 70 putnika i članova posade. Povrijeđena su još dva putnika. Jedan od putnika, Muhamed Ali, rekao je kako je začuo strašan prasak i da nije znao da li je bomba ili neki strujni udar. Kako prenosi agencija AP, somalijske vlasti saopštije su da do sada nije utvrđeno da li je po srijedi bila kriminalna aktivnost.

Somalijska vlada je navela da je istraga tog slučaja u toku.

“Pola sata pošto smo poletjeli sa aerodroma u Somaliji, na 3.300 metara visine začula se strašna eksplozija. Putnici su počeli da viču, a ja sam se odmah vratio na aerodrom. Na sreću, niko nije teže povrijeđen”, priča pilot iz Srbije Vladimir Vodopivec.

Inicijalni testovi oštećenja na avionu kompanije “Dalo erlajns” pokazali su da postoje tragovi eksploziva, rekao je izvor upućen u istragu.

Zvaničnik aerodroma u Mogadišu procijenio je da je avion bio na visini između 3.600 i 4.200 metara kada se eksplozija dogodila.

Svi dolazni i odlazni letovi na aerodromu u Mogadišu bili su privremeno suspendovani zbog ovog incidenta.

Međutim, mediji spekulišu da se ipak radi o samoubilačkom napadu, da je eksploziv najvjerovatnije unio neko od putnika, pošto na to ukazuju tragovi na dijelu aviona koji je oštećen, a građani Balkada, naselja u blizini Mogadiša, rekli su da su vidjeli eksploziju i trenutak kad je “sa neba palo zapaljeno tijelo”.

Slično misli i iskusni pilot.

“Mislim da je riječ o bombi, ali na sreću nije oštećen upravljački sistem, pa sam mogao da se vratim i sletim na aerodrom. Ovo mi se nikada u životu nije dogodilo. Izgubili smo pritisak u kabini. Hvala Bogu da se sve dobro završilo”, rekao je Vodopivec neposredno nakon incidenta svom prijatelju.

Vodopivec, rođeni Beograđanin, iskusan je pilot koji je radio u JAT-u i “Montenegro erlajnzu”, a posljednjih godina leti u Africi, pošto se zaposlio u “Dalo Erlanjsu”.

Pilot je, po riječima britanskih medija, izveo nevjerovatan podvig jer je uspio da u takvim uslovima okrene avion i bezbjedno sleti na aerodrom.

blic