BalkanNovosti

Ivica Kostelić ponovo zaprepastio javnost rasističkim porukama

0

Najbolji hrvatski skijaš Ivica Kostelić postavio je na društvenim mrežama zastavu Gvineje, kao aluziju na sastav francuske fudbalske reprezentacije, ali i na činjenicu da su roditelji Pola Pogbe, francuskog reprezentativca, porijeklom iz te države.

Ovo nije jedina aluzija koja podsjeća na rasizam u Hrvatskoj, nakon poraza od Francuske u finalu Mundijala, ali je izazvala mnogo negativnih reakcija upravo zbog Kostelićevog sportskog pedigrea, navode liberalni hrvatski portali.

Neki od pratilaca na društvenim mrežama nisu krili razočarenje zbog tog posta, uz poruke da je sasvim neprimjeren za svjetskog i olimpijskog šampiona.

Kosteliću ovo nije prvi takav ispad.

Svojevremeno je prenerazio svjetsku javnost u Kranjskoj Gori kada je nakon pobjede u slalomu izjavio da je tajna njegove pobjede u činjenici da je na startu staze bio “spreman poput njemačkog vojnika 22. juna 1941. godine”.

On je tako aludirao na početak nacističke operacije “Barbarosa”, odnosno napada na SSSR, koji je odnio desetine miliona života.

Ivica Kostelić je ranije razmišljao da napiše knjigu o vojnim uspjesima njemačke nacističke vojske tokom Drugog svjetskog rata.

Kako je tada naveo zagrebački nedjeljnik “Globus”, Kostelić se bavio mišlju da piše o vojnim uspjesima tadašnje NJemačke od 1939. do 1942. godine, kada su Hitlerove snage pokorile Poljsku, Dansku, Norvešku, zemlje Beneluksa, Francusku i dio Balkana.

“Ideja nacionalsocijalizma bila je teško izvodljiva, bila je malo previše ekstremna. Ali, isto tako, i komunizam je postojao gotovo 100 godina, a to je, prema mom mišljenju, gore od ideje nacionalsocijalizma”, govorio je Kostelić, najbolji hrvatski skijaš poslije svoje sestre Janice.

nezavisne

Švedski klub donirao opremu Ljubiću

Previous article

Čović: Naći ko je falsifikovao dokument o mom boravku u Rusiji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan