NovostiRS/BiH

Ivancov: Rusija uz Republiku Srpsku u zaštiti njenih prava

0

Nema promjene politike Ruske Federacije prema BiH i analitičari koji to tvrde na osnovu posljednjeg kominikea Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira su u krivu, poručio je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

petar_ivancov

Ivancov je u intervjuu Srni naglasio da je stav Ruske Federacije ostao dosljedan i da njegova zemlja, kao potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma, čvrsto stoji na strani Republike Srpske u zaštiti njenih legitimnih prava.

Na pitanje da li nekoliko posljednjih prijedloga rezolucija koje se odnose na Srebrenicu predstavljaju pokušaj destabilizacije Republike Srpske, on je rekao da nije na njemu da daje takve procjene.

“Činjenica je da su svi lideri u Republici Srpskoj ali i srpski predstavnici u institucijama BiH izrazili protivljenje takvim rezolucijama i s obzirom na jedinstven stav srpskih lidera u vezi s tim pitanjem pokazuje se da takav način donošenja rezolucija ne predstavlja doprinos u svrhu pomirenja”, naglašava Ivancov.

Kada je riječ o mogućem vetu Ruske Federacije na tekst britanske rezolucije pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija, on je naglasio da će njegova zemlja definitivno imati stav u vezi sa tim ali da je u ovom momentu još prerano da se o tome govori.

“Tekst će razmatrati stalne članice Savjeta bezbjednosti UN i ostale zainteresovane zemlje. U zavisnosti od rezultata biće donesena odluka o tome kako ćemo reagovati na tu rezoluciju i da li ćemo je podržati, uložiti veto ili biti uzdržani. Brojne su opcije”, pojasnio je on.

Ivancov je ocijenio da činjenica da je BiH preuzela predsjedavanje Savjetom Evrope u ovoj godini pokazatelj da je ona odgovoran međunarodni partner.

“Iz naše perspektive BiH je preuzimanjem predsjedavanja Savjetom Evrope pokazala da je kredibilan međunarodni partner i da nema više potrebe za međunarodnim protektoratom, te da je vrijeme da se OHR zatvori”, ističe Ivancov.

Ambasador Ivancov smatra da, uz postojanje dovoljno volje, ni pitanje “pet plus dva uslova i ciljeva” za zatvaranje OHR ne bi trebalo da predstavlja problem.

Kada je riječ o pristupanju BiH NATO-u, ruski ambasador je ponovio stav da se njegova zemlja protivi da BiH uđe u Sjeveroatalntski savez kako iz praktičnih, tako i iz političkih razloga.

“I u posljednjem kominikeu nakon sjednice Savjeta za provođenje mira u Sarajevu jasno se navodi da zemlje članice NATO-a i Japan podržavaju napredak ka evroatlanskim integracijama zemlje. Tu je pozicija Ruske Federacije više nego jasna”, istakao je Ivancov.

On je pojasnio da ulazak BiH u članstvo NATO iz praktičnih razloga nije dobar, jer bi zemlja bila uvučena u konflikte u kojima joj nije mjesto, a iz političkih razloga jer nema konsenzusa za takvu integraciju.

Posjetu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Sankt Peterburgu 19. međunarodnom ekonomskom forumu, koji okuplja državnike i političke lidere, ambasador Ivancovi vidi kao odličnu priliku za jačanje trgovine i ekonomskih odnosa.

“Predsjednik Srpske posjećuje ovaj forum posljednjih osam ili deset godina i već nam je tradicionalni gost. Ovaj sastanak je i prilika da političari razgovaraju i razmotre kako bilateralna tako i pitanja od uzajamnog inetresa u okviru međunarodne politike”, rekao je Ivancov. srna

PRNJAVOR: Uključite se u proceduru davanja imena ulicama

Previous article

Brčko: Zaustavljena zmija u pohodu na Opštinu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti