Ispovijest hrabrog policijskog inspektora iz Gradiške: Kako sam spasio dvoje djece

SENJ, GRADIŠKA – Nakon što sam spasio dvoje mališana iz Njemačke, njihovi roditelji nudili su mi novčanu nagradu, koju nisam prihvatio, niti me je uopšte zanimalo o kolikom iznosu je riječ. Za mene je poseban osjećaj čini to što je moje dvoje djece, nakon akcije spasavanja, povikalo – ono je naš tata, heroj!

Ispričao je to za “Nezavisne” Dejan Gvozden (37), inspektor Policijske uprave Gradiška, čiji je herojski podvig, koji se odigrao na Jadranu, dirnuo cijeli region, pa mu od tog momenta čestitke i riječi divljenja stižu sa svih strana.

Gvozden je prije nekoliko dana, tokom nevremena u Senju u Hrvatskoj, spasio dvoje djece iz čamca kojeg su talasi otisnuli prema morskoj pučini, a on nakon svega kaže da se ne smatra herojem.

“Akciju spasavanja uspješno sam izveo zahvaljujući obuci za spasioca u Upravi za policijsko obrazovanje MUP-a RS, za šta imam i sertifikat”, kaže Gvozden, koji je, inače, iz gradiškog mjesta Kozinci.

Dejan je bio sa porodicom na ljetovanju u auto-kampu Rača kod Senja, a dok je šetao plažom sa svojom djecom, sinom Damjanom i kćerkicom Dejanom, čuli su se pozivi u pomoć.

“Recepcija kampa je zvala Kapetaniju Republike Hrvatske, ali se nisu javili, jer su vjerovatno gledali utakmicu”, kaže Gvozden.

Shvativši šta se dešava na moru, on nije gubio vrijeme – svoga sina i kćerkicu predao je u sigurne ruke, te uzeo slobodan čamac i njime isplovio, nadjačao jaku buru, stigao čamac sa dvoje preplašenih mališana iz Njemačke, te ih uspješno vratio na obalu.

“Dovoljno je samo pomisliti na to šta se moglo desiti. Osjećam se, nakon svega, ponosno i srećno”, priča Gvozden za “Nezavisne.

On smatra da bi slično postupio svako.

“Ali, ja sam se tu našao i ne smatram se herojem, već običnim čovjekom koji ima svoju djecu”, zaključio je Gvozden, koji je, kako kaže, i rekorder u PU Gradiška kao dobrovoljni davalac krvi, pošto je dragocjenu tečnost dao 48 puta.

Vojislavka Lajić, Gvozdenova supruga, kazala je za “Nezavisne” da je ponosna na svog životnog saputnika.

“To što je rizikovao vlastiti život kako bi spasao dvoje mališana, smatram, prije svega, ljudskim činom. Pritom, taj njegov postupak pokazuje i da je posao koji on radi jedno od najplemenitijih zanimanja, te da su policajci u službi građana i kad jesu i kad nisu na dužnosti”, navela je Lajićeva.

O Dejanovom podvigu pišu brojni mediji iz svih zemalja iz regiona, a vijest se proširila brzinom svjetlosti nakon što ju je na Facebooku plasirao njegov sugrađanin Damir Dado Tulemija.

Navodi se da su spašena djeca njemačkih državljana koji su tu takođe ljetovali, i to jedanaestogodišnjakinja i osmogodišnjak. Dodaje se da je ovaj događaj glavna tema turista i stanovnika ovog malog mjesta.

“Meni je čast što mogu ovakav podvig našeg sugrađanina da objavim, a Dejanu čestitam na hrabrosti i požrtvovanju. Јоš jednom se pokazalo da je dobar policajac na dužnosti i u slobodnom vremenu, pogotovo ako treba spasavati ljudske živote”, naveo je ovaj mladić iz Gradiške.

nezavisne