Ispovijest holivudske glumice: Silovana sam, baš poput moje majke

Holivudska glumica Džejn Fonda otkrila je u nedavnom intervjuu za “The Edit“ magazin da su je tokom života nekoliko puta silovali i zlostavljali stariji i moćni muškarci.

“Želim da ti objasnim način na koji patrijarhat utiče na žene. Sada, prvi put, mogu da priznam javno da sam bila silovana i seksualno zlostavljana još kao djevojčica”, rekla je dodajući da je kroz karijeru trpjela različite oblike seksualnog nasilja.

“Dobijala bih otkaz, jer nisam željela da spavam sa svojim šefovima. I uvijek bih mislila da je to moja krivica, da nisam uradila pravu stvar ili da sam rekla nešto što nisam smjela”, dodala je ona.

Džejn kaže da mnoge djevojke ni ne shvataju da su silovane.

“Ne razumiju ili ne žele da prihvate činjenicu da su silovane. Tada govore sebi da se to desilo jer njihovo ‘ne’ nije bilo dovoljno ubjedljivo”.

Džejn je inače u svojim memoarima prije nekoliko godina otkrila da je njena majka Frensis Ford Sejmor bila žrtva seksualnog nasilja zbog čega je sebi oduzela život kada je glumici bilo samo 12 godina.

Fonda je za to saznala kada je našla njenu medicinsku dokumentaciju u kojoj je pročitala da joj je “majka bila silovana kada je imala samo osam godina”.

“U trenutku kada sam to pročitala, sve kockice su se složile. Bilo mi je jasno otkuda promiskuitet, bezbroj plastičnih operacija, odakle krivica, bilo mi je jasno zašto nije mogla da voli ili da bude intimna s nekim. I tada sam, po prvi put, uspela da je razumijem i da joj oprostim. Ali i sebi da oprostim”, zaključila je glumica.

(Super žena)