NovostiRS/BiH

Islamska zajednica nije dozvolila ateistički obred: Posljednjem partizanu nisu dali da ode u miru

0

Dobojlija Dedo Trampić, posljednji nosilac partizanske spomenice s ovog područja, sahranjen je jučer na Gradskom groblju “Šušnjari” nakon što mu Islamska zajednica (IZ) BiH nije dozvolila ateistički obred na mezarju “Humka” kojim gazduje i gdje je Trampić godinama unazad rezervirao grobno mjesto.

Prema svjedočenju članova njegove porodice, Dedo Trampić, koji je preminuo prošli četvrtak, je davno kupio grobno mjesto, napravio spomenik, sa jedinom željom da ga ukopaju pored njegove žene i članova njegove porodice.

No, IZ BiH je zahtijevala vjerski obred, na šta porodica nije pristala.

“Njegova želja je bila da ga sahrane kraj njegove žene, u miru, bez ikakvih obreda i buke. Prije punih 18 godina on je kupio svoje grobno mjesto, napravio spomenik i uplatio mnogo godina unaprijed. Međutim, Islamska zajednica je insistirala na vjerskom obredu. Na kraju je sahranjen na ateističkom gradskom groblju, a porodica će putem advokata tužiti Islamsku zajednicu”, kaže za “Nezavisne” Trampićeva unuka Vanja Kemenc, koja živi u Londonu.

S druge strane, Bajro ef. Džanić, glavni imam Medžlisa IZ Doboj, kaže da su oni isključivo radili u skladu sa zakonom.

“Vlada RS je donijela Zakon o pogrebnoj djelatnosti, koji propisuje da vjerske zajednice imaju pravo da upravljaju svojim grobljima. Otiđite u bilo koju drugu konfesiju i pitajte, svugdje je isto. Mi smo učinili sve s naše strane, apsolutno smo spustili kriterije na najmanju moguću mjeru, ali porodica nije željela vjerski obred”, kaže efendija Džanić.

Na pitanje šta je s ljudskom stranom i Trampićevom željom da bude sahranjen u miru, pored njegove žene, na grobnom mjestu koje je kupio prije gotovo dvije decenije, ef. Džanić odgovara da je on bio upoznat sa propisima IZ BiH.

“Šta mislite da smo mi dopustili takav obred i da me neko prijavio IZ? Ja bih ostao bez posla. Vidite, pokojnik, ili rahmetlija, grobno mjesto nije kupio od nas. To groblje je nama uzurpirano u ratu, to je naša imovina, a mi smo ga kasnije kupili od Komunalnog preduzeća ‘Progres'”, kaže ef. Džanić.

On dodaje da je u međuvremenu bio sve dogovorio “kako i šta” sa zetom porodice, ali da na kraju ništa od toga nije bilo, “jer to nije ispoštovano”.

Dedo Trampić bio je nosilac partizanske spomenice iz 1941. i do trenutka smrti vjerovatno jedan od posljednjih partizana koji su preživjeli do danas. Umro je u Doboju 2. novembra, u 95. godini.

Ranije je u Centru za kulturu u Doboju održana i komemoracija kojoj su, između ostalih, prisustvovali i izaslanici Gradske uprave Doboj.

“Njegovim odlaskom zatvara se jedna stranica istorije našeg grada, koju je karakterisao iskren idealizam, vjera u jednakost ljudi i poštovanje prema čovjeku. Dedo Trampić je imao buran i ostvaren život, obilježen borbom za uvjerenja i univerzalno dobro čovječanstvo, a na nama je da naslijedimo i slijedimo ono što je vrijeme pokazalo kao ispravno”, rekao je o Trampiću Enes Suljkanović, koji se na komemoraciji obratio u ime gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića.

nezavisne

Incko: Dodik i SNSD nakon sankcija smanjili pozive na nezavisnost RS i raspad BiH

Previous article

Misteriozno mesto u Srbiji: Zimi se tu pojavi vodena zavjesa, ljeti je temperatura 5 stepeni, a stjene su isklesane kao stepenice (FOTO)

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti