NovostiSvijet

Islamska država zauzela libijski grad Sirt

0

Grupa Islamska država objavila je juče da je zauzela libijski grad Sirt, čiji je aerodrom već bio pod njenom kontrolom od kraja maja, kao i susjednu termocentralu, prenosi američki centar za nadzor islamističkih vebstranica (SITE).

isil1

Islamska država u provinciji Tripoli objavila je preko interneta niz slika boraca i navela da je zauzela Sirt, koji se nalazi na Sredozemlju na pola puta između Tripolija i Bengazija, poslije borbi sa snagama grupe Fadžr Libija, koalicije milicija koje kontrolišu Tripoli.

Kada je Islamska država krajem maja zauzela aerodrom kod Sirta libijska vlada koju priznaje međunarodna zajednica pozvala je svijet za pomoć u borbi protiv te ekstremističke grupe i upozorila da postoji opasnost da ona zauzme naftna polja blizu Sirta.

Islamska država koja je ušla u Libiju prošle godine iskoristivši haos koji vlada u zemlji od februara drži pod kontrolom velike dijelove oblasti Sirta, koji je 450 kilometara istočno od Tripolija a mjesto Nuflijeh je postalo njeno lokalno uporište.

Libija je zapala u haos poslije svrgavanja Gadafijevog režima 2011. godine i u njoj se suprotstavljene milicije bore za prevlast. Grupa Fadžr Libija je 2014. je iz Tripolija istjerala vladu i parlament koji priznaje međunarodna zajednica u istočni dio zemlje.

Baka doktorirala sa 102 godine

Previous article

PRNJAVOR: Najavljen Vidovdanski sabor

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti