Islamska država preuzela odgovornost za napad u Istanbulu

od redakcija 0

Takozvana  Islamska država je saopštila da stoji iza napada na turski noćni klub u kojem je 31. decembra poginulo 39 ljudi, prenosi BBC. Grupa je u saopštenju navela da je napad izvršio “herojski vojnik”.

Vlasti takođe vjeruju i kako je napadač iz srednje Azije te da je riječ o Uzbekistancu ili Kirgistancu. Tako izvještavaju pro-vladine novine Karar i Hurriyet.

Policija je način napada povezala s napadom izvršenim na aerodrom Ataturk prošle godine u kojem je takođe bio veliki broj žrtava, te istražuju je li isti ogranak Islamske države izvršio oba napada.

Napadač koji je još uvijek u bijegu je najprije na ulazu ubio policajca i zaštitara te je potom ušao u klub u kom se nalazilo između 500 i 600 osoba.

Skoro dvije trećine žrtava su stranci koji su u Istanbulu htjeli dočekati Novu godinu. Identifikacija žrtava još uvijek traje te je zasad identifikovana 21 osoba.

 Izvor: ATV

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>