BalkanNovosti

Iskusni političar, bivši maneken i kralj Instagrama: Sve o Borutu Pahoru, novom-starom predjsedniku Slovenije (FOTO)

0
Pahor je do sad bio predsednik parlamenta, premijer i poslanik u Evropskom parlamentu

Aktuelni predsednik Slovenije Borut Pahor, koji je u drugom krugu predsedničkih izbora osvojio i drugi mandat, drugi je slovenački predsednik – posle Milana Kučana – kome je to pošlo za rukom. Reizabrani predsednik se politikom profesionalno i aktivno bavi već 30 godina, a bio je na svim najvažnijim funkcijama u državi.

Pahor (54) je tokom dugogodišnje karijere bio predsednik parlamenta, premijer i poslanik u Evropskom parlamentu, navodi “Dojče vele”.

I AP i Rojters ga opisuju kao iskusnog političara, ali i kao “kralja Instagrama” zbog česte upotrebe društvenih medija na kojima objavljuje svoje fotografije sa službenih dužnosti i raznih sportskih aktivnosti.

Nakon današnjeg glasanja, Pahor se požalio da ga pogrešno vide kao populistu što on – kako ističe – nije.

Američka agencija navodi da je Pahor, inače bivši maneken, bio na mnogim državnim funkcijama i podseća da je, pre nego što je prvi put izabran za predsednika 2012, bio premijer Slovenije.

Foto: Tanjug/Klemen Horvat/Office of the Slovenia's President via AP

– Pahor je nastojao da sebe predstavi kao ujedinitelja svih Slovenaca, ali kritičari kažu da on jednostavno izbegava da zauzme stav o važnim pitanjima – navodi AP uz zaključak da su ključna pitanja s kojima se Slovenija suočava ekonomija, pogranični spor sa Hrvatskom i budućnost EU.

Rojters ističe da je Pahor obećao da će se, ako osvoji još jedan mandat, fokusirati na “povezivanje ljudi, saradnju, političku stabilnost i bezbednost”.

Foto: Tanjug/AP

Britanska agencija napominje da, iako je uloga predsednika Slovenije pretežno ceremonijalna, predsednik predvodi vojsku i imenuje više visokih zvaničnika, uključujući guvernera centralne banke, premda većinu njegovih odluka o imenovanju mora da potvrdi parlament.

Novi-stari predsednik Pahor je na prošlim predsedničkim izborima nastupio kao predsednik Socijaldemokrata (SD), a na ovim – kao nezavisni kandidat jer njegova stranka odbila da ga kandiduje.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Pre godinu dana je proglašena za najljepšu djevojčicu na svijetu, a evo kako Anastasija sada izgleda(FOTO)

Previous article

(FOTO) OVA MAPA ĆE VAS ŠOKIRATI: Evo gdje žive najdeblji ljudi na svetu! I Srbi treba da se zamisle!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan