PrnjavorVijesti

INTERVJU MOMČILO NOVAKOVIĆ: Protiv sam hitne procedure izmjena Izbornog zakona u pokušaju da se neko prevari na brzinu

0
Uoči sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH na čijem dnevnom redu će se naći prijedlog izmjena Izbornog zakona, poslanik NDP-a Momčilo Novaković za Vijesti.ba kaže da se protivi usvajanju ovako ozbiljnih zakona po hitnom postupku.

Potrebno je da u redovnoj parlamentarnoj proceduri vidimo šta o predloženom zakonskom rješenju misle druge političke partije, prije svega one iz FBiH. U ovom slučaju ne postoji ni većina niti saglasnost partnera u FBiH. Zbog toga smatram da mi iz RS treba da omogućimo strankama iz FBiH da dođu do kompromisnog rješenja. Takvo rješenje treba biti predmet parlamentarne procedure, ističe Novaković u intervjuu za Vijesti.ba.

VIJESTI.BA: Intervju člana Predsjedništva BiH i lidera SDA Bakira Izetbegovića za DW izazvao je burne rekacije u domaćoj i regionalnoj javnosti. Vladajuća koalicija u RS pozvala je srpske predstavnike da napuste institucije na nivou BiH. Kako tumačite ovaj poziv i hoćete li to učiniti? 

NOVAKOVIĆ: Prvenstveno želim reći da je Izetbegovićeva izjava krajnje neprimjerena, veoma štetna i u konačnici doprinosti daljoj nestabilnosti i stvaranju uslova za nestabilnost u BiH. To se ne očekuje od člana Predsjedništva BiH i sa te strane je ona vrlo provokativna.

Što se tiče Dodikovog poziva, moram reći da je napuštanje institucija veoma ozbiljan korak, koji ne mogu donijeti tri političke partije, a onda od ostalih tražiti da ih podrže. Na takav korak se može odlučiti isključivo nakon dogovora svih političkih partija, parlamentarnih i neparlamentarnih, u RS. S obzirom da su tri vladajuće partije donijele odluku i pozvale Savez za promjene da im se pridruži, smatram da je to neozbiljan i nedovoljno procijenjen korak.

Mišljenja sam da se nastavlja politika “ping-ponga” sa građanima ove zemlje i sa svim dobronamjernim ljudima između Izetbegovića i Dodika.

VIJESTI.BA: U kojoj mjeri su izjave dvojice zvaničnika u službi, s jedne strane, produbljivanja političke krize, a s druge strane, podgrijavanja biračkog tijela uoči 2018. godine?  

NOVAKOVIĆ: Možda je njihova namjera ovo drugo, ali posljedice su ono prvo. Dakle, vjerovatno je namjera poruka svojim biračima, neodlučnim biračima i eventualno onima koji su birači nekih drugih. Međutim, posljedice takvih poziva i takvih poruka trpe svi građani. Moramo biti svjesni da su najčešće to vrlo oštre, beskompromisne i iritirajuće izjave kojima se teško suprotstaviti kontramišljenjem.

VIJESTI.BA: Posljedica je, kažete, produbljivanje političke krize. U tom kontekstu, očekujete li refleksiju na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH? 

NOVAKOVIĆ: Ovakve tenzije uvijek se reflektuju na rad Parlamenta. Iluzorno je očekivati da se to i danas neće desiti. I danas će zasijedanje ili dogovor o zasijedanju biti pod velikim uticajem ovih događaja i pod velikim tenzijama. Kako će i u kojem pravcu će se sve to razvijati, teško je prognozirati. SNSD je uputio poziv da se sjednica ne održi, dok se ne stvore uslovi za to.

Savez za promjene je svojevremeno uputio poziv da sjednica Parlamenta ne bude održana, tačnije u periodu kada je aktivirana tužba protiv Srbije. Tada smo pozivali na odlaganje sjednice Parlamenta, jer u takvim uslovima vrlo je teško donositi kvalitetne odluke, a posljedica može biti i neusvajanje nekog akta ili zakona koji bi u normalnim uslovima bili usvojeni.

Stoga ponavljam da je vrlo teško procijeniti u kojem smjeru će ići sjednica Parlamenta. Ono što mogu reći, a to je moj stav, a ne stav Kluba ili Saveza za promjene, jeste da smatram da nakon svih ovih dešavanja Savez za promjene ne treba da ima odgovornost za funkcionisanje institucija na nivou BiH. Naime, mislim da i mi treba da odemo u opoziciju.

Naprosto, ne postoje uslovi da se bilo šta kvalitetno uradi i napravi do kraja mandata, a preuzimati odgovornost potpuno svjestan da ništa ne možeš napraviti, nije korektno ni prema biračima niti prema građanima.

Stoga, smatram da zaista ne postoje uslovi da se do kraja mandata bilo šta ozbiljno napravi. Nažalost. I moja i namjera kolega iz Saveza za promjene bila je da pokušamo napraviti napredak u oblastima u kojima to nije učinjeno, te da napravimo iskorak ka EU, kao i da stvaramo uslove za nova radna mjesta i nacionalne tenzije ostavimo po strani. Nažalost, rezultat toga je veoma skroman.

VIJESTI.BA: Potcrtali ste da je ovo Vaš stav. No, je li u Savezu za promjene bilo zvaničnih ili nezvaničnih razgovora o mogućnosti izlaska iz parlamentarne većine, za koju mnogi kažu da zapravo ne postoji ili da postoji od slučaja do slučaja?

NOVAKOVIĆ: Prvo, parlamentarna većina ne postoji, odnosno postoji od teme do teme. U Savezu za promjene, koliko mi je poznato, nije bilo razgovora o napuštanju vlasti. Da li se o tome razgovaralo unutar pojedinih partija, to mi nije poznato.

VIJESTI.BA: U slučaju napuštanja parlamentarne većine, šta bi bilo sa srpskim ministrima u Savjetu ministara BiH? 

NOVAKOVIĆ: Ako bismo odlučili da izađemo iz vlasti, to bi podrazumijevalo priliku o formiranju nove parlamentarne većine. Oni koji opstruišu institucije, treba da naprave novu parlamentarnu većinu koja će pokušati napraviti ono što mi očito nismo mogli, dijelom zbog toga što su drugi sve vrijeme to rušili, zbog neiskrenosti pojedinih partnera u parlamentarnoj većini i zbog okolnosti sa strane.

Dok se ne napravi nova parlamentarna većina, institucije moraju funkcionisati. Svi ministri bi praktično svoj mandat dali na raspolaganje. Mi nikome ne bismo smetali i onog momenta kada neko napravi novu parlamentarnu većinu, slobodno može preuzeti pozicije. To je, ponavljam, moj stav.

VIJESTI.BA: Ipak, trenutna situacija je takva kakva jeste. Vratićemo se na sjednicu Predstavničkog doma. Očekuje se izjašnjavanja o HNS-ovom prijedlogu izmjena izbornog zakona BiH. Kako ćete glasati o ovom pitanju? 

NOVAKOVIĆ: Protivim se usvajanju ovako ozbiljnih zakona po hitnom postupku. Dakle, apsolutno se protivim da se zakon, koji nema jednoglasnu podršku svih, upućuje u parlamentarnu proceduru po hitnoj proceduri u pokušaju da se neko prevari na brzinu.

Potrebno je da u redovnoj parlamentarnoj proceduri vidimo šta o predloženom zakonskom rješenju misle druge političke partije, prije svega one iz FBiH. U ovom slučaju ne postoji ni većina niti saglasnost partnera u FBiH. Zbog toga smatram da mi iz RS treba da omogućimo strankama iz FBiH da dođu do kompromisnog rješenja. Takvo rješenje treba biti predmet parlamentarne procedure.

VIJESTI.BA: Visoki zvaničnici SDS-a smatraju da sve očitije postaje da postoji određena veza između referenduma koje predsjednik RS Milorad Dodik zagovara i određenih predmeta u Tužilaštvu BiH, na način da kada se počne sa nekom istragom, Dodik smisli neki referendum, a onda se izvrši “prebijanje” referenduma i istraga u smislu međusobnog odustajanja i od jednog i od drugog. kakav je Vaš stav? 

NOVAKOVIĆ: Zaista je indikativno. To nije samo aktuelni slučaj, podsjećam Vas i na prvi slučaj kada smo krenuli u strukturalni dijalog nakon dogovora u Banjaluci. Indikativno je da se ti događaji uvijek dešavaju u jednoj sedmici. Kako je to moguće?! Rijetko šta se u politici dešava slučajno. Stoga, mislim da indicije postoje, ali su teško dokazive. Na te indicije još može upozoriti činjenica da u posljednje tri godine nismo imali nijedan ozbiljan predmet koji se tiče korupcije, a koji je Tužilaštvo BiH obradilo. Nemoguće je da u zemlji, u kojoj se smatra da godišnje tri milijarde KM nestane kroz različite koruptivne djelatnosti, Tužilaštvo nijedan predmet nije dovelo do kraja niti je utvrdilo nijedan ozbiljan slučaj korupcije.

Razgovarala: Nevena Ćosić

Vijesti.ba

Tereza Mej: Rusi prijetnja svjetskom poretku

Previous article

Otkazana sjednica Parlamenta, srpski predstavnici se nisu pojavili

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Prnjavor