Interpol objavio crvenu potjernicu za Nedžadom Herendom

Interpol je objavio crvenu potjernicu za bivšim pripadnikom parapolicijske agencije “Ševe” Nedžadom Herendom kojeg pravosuđe u BiH potražuje zbog ratnih zločina u BiH, ali i niza političkih ubistava za koja se terete pripadnici zloglasnih “Ševa”.

Ovo je objavio današnji “Dnevni avaz”.

Tužilaštvo BiH tereti Herendu za ratni zločin u sarajevskom Velikom parku, počinjen u aprilu 1992. godine, kada je likvidirano osam vojnika JNA.

“Avaz” podsjeća da je za ovaj zločin prije dva mjeseca u Sud BiH počelo suđenje Draganu Vikiću i Jusufu Pušini.

Osim za Herendom, Sud BiH je, na zahtjev Tužilaštva, 20. marta raspisao potjernicu i za Edvinom Jusićem koji je, takođe, osumnjičen za zaločin u Velikom parku.

Herenda ima adresu prebivališta u Holandiji i sada se očekuje njegovo hapšenje i izručenje pravosudnim organima BiH.

Dolazak Herende u BiH i sudski postupak protiv njega mogao bi da dovede do razotkrivanja mnogih političkih ubistava koja su izvršena po nalogu ondašnjih vlasti u Federaciji BiH.

List dodaje da je indikativno da je potjernica za Herendom raspisana tek nakon suspenzije glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića, kojeg označava kao glavnog kočničara u istragama o zločinima koje su počinile “Ševe”.

U Velikom parku u Sarajevu 22. aprila 1992. godine za samo jedan čas zvjerski je likvidirano osam pripadnika bivše JNA koji su zarobljeni u Aerodromskom naselju.

srna