Indonežanin ima 10 godina i skoro 200 kilograma

Ajra Somantri ima 10 godina, živi u Indoneziji i težak je 190 kilograma. Prije je imao više od 200 kilograma, ali je uz pomoć dijete, tokom koje je jeo instant nudle i pio dijetalnu Coca-colu, uspio malo da smrša.

Njegova težina je previše za njegove kosti, pa se jedva kretao po kući. U školu nije išao, ostajao je kod kuće i kupao se u malom bazenu. Ajra nije mogao da nađe odjeću za sebe, pa je vrijeme uglavnom provodio go sa plaštom oko struka. Njegovi roditelji, majka Rokaja i otac Ade, kažu da su sinu davali pet puta dnevno da jede.

Uglavnom pirinač, meso i nudle, ali se dejčak žalio da je i dalje gladan. Šokirani doktori pokušali su sa zdravom ishranom, ali kako njegova težina nije padala dovoljno brzo odlučili su se da smanje veličinu njegovog želuca. Ajra je uspio da izgubi samo 9 kilograma za četiri mjeseca prije operacije 17. aprila ove godine.

Prije operacije pet puta dnevno je jeo paket rezanaca, koje je zalivao dijetalnom Coca-colom. U pet dnevnih obroka išli su i pirinač, riba, govedina, supa od povrća i dva jela od soje koje mogu da pojedu dvije odrasle osobe. Dvije nedjelje nakon operacije dječak je uspio da skine još 17 kilograma. I poslije operacije, Ajra i dalje osjeća glad.

Sputnjik