INDIJANCI SU HRVATSKOG PORIJEKLA: NevJerovatna tvrdnja šokirala region!

– Postoji teorija da su hrvatski pomorci naselili Sjevernu Ameriku još pre Engleza. Kad su 1584. godine Englezi došli u Sjevernu Karolinu našli su na Indijance hrvatskog porijekla (Croatan Indians) – piše u jednom hrvatskom udžbeniku

Poglavica-hrvati-indijanci-620x350

U udžbeniku za 1. nivo hrvatske nastave u inostranstvu “Domovina na dlanu”, nalazi se jedan prilično neobičan podatak o porJeklu američkih Indijanaca iz države SJeverna Karolina.

U pasusu naslovljenom “Upoznajmo Hrvatsku” autori udžbenika napisali su slJedeći tekst:

– Postoji teorija da su hrvatski pomorci naselili Sjevernu Ameriku još pre Engleza. Kad su 1584. godine Englezi došli u Sjevernu Karolinu, naišli su na Indijance hrvatskog porekla (Croatan Indians) – navodi se u tekstu.

– Mnoga indijanska deca su imala svjetlu kožu i smeđu kosu i jedino su oni uzgajali vinovu lozu, a poneke njihove riječi bile su slične hrvatskim. Kada su se Englezi nakon nekoliko godina vratili, svi Indijanci hrvatskog porekla su nestali – navodi se u udžbeniku.

Foto: Wikipedia/Benjamin A. Gifford

Foto: Wikipedia/Benjamin A. Gifford

Pasus je ilustrovan crtežom grupe ljudi oko stabla na kojem je urezana rIJeč Croatoan. RIJeč je inače o, dodatno raspisanoj, staroj legendi koja govori da su u 16. vIJeku iz Dubrovnika isplovila dva broda čija je posada naselila američko ostrvo Roanoak, pred obalom Severne Karoline.

Ovu legendu su, posebno posJlednjih dvadesetak godina, razrađivali mnogi istoričari entuzijasti, ali do ovog izdanja, koje je štampano 2014. u udžbenicima istorije još nije predstavljena kao činjenično stanje.

U impresumu je, pod autorima ovog udžbenika, navedeno troje učitelja razredne nastave. Ipak, zanimljivo je kako, uz urednike, “Domovina na dlanu” ima i recenzenta za istoriju.

RIJeč je o dr sc. Tomislavu Galoviću, docentu sa OdsJeka za istoriju Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

(Telegraf.rs / Izvor: Telegram.hr)