Independent: Kimove rakete mogu da pogode Njujork, Kanadu, Evropu

Sjeverna Koreja godinama razvija svoj nuklearni arsenal, ali tenzije između te zemlje i SAD nikada nisu bile na nivou na kojem su danas. Pjongjang iznova testira rakete, a najnoviji planovi pokazuju da bi ova zemlja mogla da gađa sredinom avgusta američko ostrvo Guam u Pacifiku.

S druge strane, predsjednik SAD Donald Tramp, u najnovijoj “paljbi” na Twitteru, zaprijetio je da je američko oružje “zapeto i napunjeno”. Britanski “Independent” objavio je snimak u kojem su analizirani dometi raketa koje je Sjeverna Koreja testirala.  Raketa “nodong 2”, duga 16 metara, ima domet od 1.300 kilometara. Mogla bi da pogodi Južnu Koreju, dijelove Kine, ali i manji dio Japana.

“Taepodong 1”, raketa duga 32 metra, mogla bi da pogodi sve što je udaljeno i do 2.900 kilometara, tako bi mogla da padne na bilo koji dio Japana, ali i na Kamčatku.

“Taepodong 2”, dužine od čak 35 metara, ima domet od 6.700 kilometara. Raketa bi mogla da stigne do Aljaske, ali i do nekih dijelova Evrope, poput sjevernih dijelova Norveške i Švedske.  Dužine 16 metara, raketa “hvasong-14” potencijalno je najopasnija. Sa dometom od oko 9.500 kilometara, mogla bi da pogodi bilo koji dio Azije, Evrope, Kanade.

U SAD jedino možda Florida ne bi morala da strahuje. A bezbjedni bi bili i veliki dio Afrike, jug Australije, kao i cijela Južna Amerika.  Ipak, ako uzmemo u obzir da je u pitanju potencijalni nuklearni arsenal, kojim lideri Sjeverne Koreje i SAD prete, teško da bi bilo ko na svijetu bio bezbjedan.

B92