Indeks: Tompson okom, Plenković i Kolinda skokom

Nakon što su gradske vlasti Maribora zabranile koncert hrvatskog kantautora koji glorifikuje ustaštvo Marka Perkovića Tompsona hitno je reagovao državni vrh.

Portal Indeks.hr se obrušio kritikama na premijera Hrvatske primjećujući da očito ne zna o kakvom je reprtoaru riječ, te mu preporučuje da pogleda njegove nastupe. Tompson je, naime, trebalo u subotu da održi koncert u Mariboru, ali su tamošnje vlasti zabranile koncert na osnovu preporuka slovenačke policije koja je zaključila da bi “na mariborski Tompsonov koncert mogle doći osobe iz susjednih država koje su karte kupovale preko interneta”.

Zbog toga je slovenačka policija ocijenila da bi na koncertu mogao biti povećan rizik od počinjenja krivična djela. Kritikujući reagovanje državnog vrha, Indeks konstatuje da su postupili po principu “kud Tompson okom, tud Plenković i Kolinda skokom”.

Ukazuje se da je Tompson poznat po tome da je zaradio milione na “pjesmuljcima” o domoljublju, bogu i porodici, a nakon te odluke Slovenaca krenuo je u ofanzivu u populističkim medijima, sve do zahtjeva upućenom hrvatskim vlastima da ga zaštite. Nije dugo trebalo čekati, primećuje ovaj medij, na reakciju premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koji su “odmah poslušali Tompsonov zahtjev i pokrenuli diplomatsku akciju prema Sloveniji”. Kolinda je tako poručila da je zabrana “kontradiktorna jer je muzika tu da spaja ljude”. Kakvi su to ljudi koje “spajaju” pjesme o klanju Srba i leševima koje nosi Neretva, predsjednica se nije setila pojasniti, konstatuje Indeks.

Plenković, na primjer, konstatuje se takođe, ne vidi razlog za žurbu u situaciji kad mu u vladi nedostaju četiri ministra, ali je požurio da bi u predizborno vrijeme zaštitio jednu od ikona desnice, pa je tako odmah zatražio od hrvatske ambasadorke u Ljubljani da “ispita o čemu se radi i da ga izvijesti o tome koji su razlozi za zabranu koncerta”. “Meni nije poznato koji bi to razlozi mogli biti”, izjavio je Plenković kojeg, navodi portal, osim anemije, zbog koje nije služio vojsku, očito trese i amnezija.

Podsjeća se da je ovaj medij još 2003. godine objavio snimak koji dokazuje da je Tompson na svojim koncertima pjevao pesmu “Jasenovac i Gradiška Stara” koja slavi Antu Pavelića i ustaške zločine nad Srbima. Tompson je prvo tvrdio da se toga “ne sjeća”, da bi nedugo nakon toga priznao da je ipak pjevao pomenutu pjesmu i to, kako je tada naveo, “svuda po hrvatskim trgovima i dvoranama”.

“Te 2003. godine Plenković je bio u Briselu, pa možda nije pratio događaje u Hrvatskoj kao mi koji smo bili ovdje sve to vrijeme. S obzirom na to da Plenković ne zna šta je to Tompson pjevao i što se događa na njegovim koncertima, vrijeme je da ga podsjetimo”, navodi portal citirajući, samo za Plenkovića, riječi pjesme “Jasenovac i Gradiška Stara”, koju je ovaj pjevač, prema sopstvenom priznanju, izvodio više puta. Plenković se pravi mutav, konstatuje Indeks i podsjeća da ovo nije prva zabrana Tompsonovih koncerata. Zabrinjavali su ga u Austriji, Švajcarskoj, Njemačkoj… “Ako premijera treba podsjetiti šta su bili Jasenovac i Stara Gradiška, ko su bili Maks Luburić, Jure Francetić i Ante Pavelić, učinićemo i to. U međuvremenu neka premijer posluša pjesmu ‘Jasenovac i Gradiška Stara’ i neka pogleda snimke s Tompsonovih koncerta, na kojima se nerijetko vide nacistički pozdravi, a publika redovno uoči izvođenja pjesme ‘Bojna Čavoglave’ urla ustaški pozdrav ‘za dom spremni’, s kojim ta pjesma i počinje”, naveo je portal. Ako, kako kažu, ni nakon toga Plenkoviću ne bude jasno zbog čega je Tompsonov koncert zabranjen u Sloveniji, neka se obrati onima koji su odlučili da zabrane njegove koncerte u Austriji, Švajcarskoj i Njemačkoj. “Kad već Plenković očito nije upoznat sa situacijom u Hrvatskoj, možda mu kolege iz Evropske unije mogu objasniti zbog čega je Tompson itekako problematičan u civilizovanom svijetu”, navodi Indeks.

Inače, Plenović je poznat po oklijevanju da naredi uklanjanje spomen ploče poginulim HOS-ovcima koja je postavljena u centru Jasenovca i na kojoj je uklesan ustaški pozdrav “za dom sremni”. A što se tiče predsjednice Kitarović, ona se još ranije izjasnila da joj je Tompson jedan od omiljenih pjevača, koje je, kako je rekla gostujući na jednom hrvatskom radiju, zavoljela zbog ćerke Katarine i sina Luke.

“Oni su njegovi (Tompsnovi) obožavatelji i svaki puta kad sam ih vozila automobilom, oni su na zadnjem sjedištu iz sveg glasa pjevali Tompsonove hitove”, rekla je Kolinda i kao jednu od omiljenik pjesama navela ‘Dolazak Hrvata’, koju pjevuši u svakoj prilici.

(Index)