Indeks: Novi gaf hrvatske predsjednice

Kolinda Grabar Kitarović govorila je na svečanom prijemu povodom 25 godina međunarodnog priznanja Hrvatske i tada je pozdravila sve diplomate s kojima je “u to vrijeme” sarađivala, a portal “Index.hr” navodi da je to novi gaf hrvatske predsjednice jer je tada imala samo 23 godine.

Hrvatski portal navodi da je ona 1992. godine imala 23 godine i bila studentkinja engleskog i španskog jezika na Filozofskom fakultetu. “Pozdravljam svakog hrvatskog diplomata i diplomatkinju s kojima sam imala čast raditi u to vrijeme, koji su se toliko zdušno borili za našu samostalnost i nezavisnost.

Nisu to bila laka vremena”, rekla je sinoć hrvatska predsjednica. Istovremeno, objektivi su zabilježili izraz lica premijera Andreja Plenkovića u istom trenutku, koji je očito zatečen, u Kitarovićevu je gledao iznenađeno i razrogačenim očima, prenijeli su pojedini mediji.

Prema predsjedničinoj biografiji, ona je diplomirala 1993. godine, kad je, kako se navodi, počela da radi u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske. Kolinda Grabar Kitarović je pred predsjedničke izbore u SAD izjavila: “Amerikanci će odlučiti ko će biti naš sljedeći predsjednik”, i potom se ispravila rekavši “ovaj, njihov sljedeći predsjednik”.

tanjug