“Incko odmah da podnese ostavku”

Direktor “Memorijalne fondacije Jasenovac holokaust” Dragana Tomašević poručila je da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko treba odmah da podnese ostavku nakon što je uporedio Republiku Srpsku sa ustaškom Nezavisnom državom Hrvatskom (NDH).

“Duboko nas je rastužila nečuvena izjava Valentina Incka koji je srpski entitet (Republika Srpska) uporedio sa Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH). Visoki predstavnik austrijskog porijekla, vjerovatno, nije svjestan činjenice da je NDH formirao Ante Pavelić potpomognut Hitlerom i papom Pijem Dvanaestim”, navela je Tomaševićeva u pismu upućenom Incku.

Ona je podsjetila Incka da je cilj NDH bio da pobije trećinu Srba, trećinu da pokatoliči, a trećinu da protjera sa njihovih vjekovnih teritorija. “Republika Srpska je danas teritorija na kojoj živi najviše onih koji su preživjeli genocid koji je počinila NDH. Važno je istaći da baš ova teritorija predstavlja jedino mjesto gdje je srpska pravoslavna zajednica uspjela da preživi u bilo kakvom broju i da zadrži svoju kontrolu nad njom”, ističe se u pismu.

Tomaševićeva navodi da visoki predstavnik u BiH, vjerovatno, nije svjestan činjenice da je kompleks hrvatskih kocentracionih logora Jasenovac jedan od tri najveća u Evropi i jedini kocentracioni logor koji je imao odjeljenja samo za djecu. Ona je podsjetila Incka da je, prema procjenama eksperata Međunarodne Komisije za otkrivanje istine o Jasenovcu, u hrvatskim kocentracionim logorima život izgubilo više od 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 83.000 Roma, te 110.000 djece koja su imala manje od 14 godina.

“Kao direktan potomak žrtve hrvatskih ustaša, duboko sam uvrijeđena poređenjem gospodina Incka koje ne samo da vrijeđa nas, potomke, nego i žrtve hrvatsko-ustaškog genocida”, istakla je Tomaševićeva, napomenuvši da ona ne predstavlja nijednu političku partiju niti zastupa bilo čija mišljenja, već da predstavlja samo one čije je ćutanje vječno.

Tomaševićeva je navela da se Incku obraća kao direktor “Memorijalne fondacije Jasenovac holokaust”, jedine registrovane dobrotvorne organizacije u Evropskoj Uniji koja širi istinu o genocidu i holokaustu kojeg su izvele hrvatske katoličke ustaše nad srpskim, jevrejskim i romskim narodom u NDH tokom Drugog svjetskog rata. Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, u utorak je uporedio Republiku Srpsku sa Nezavisnom državom Hrvatskom, što je naišlo na brojne osude srpskih zvaničnika.

“Za međunarodnu zajednicu postoji samo dejtonska Bosna i Hercegovina i Republika Srpska koja je dobila svoj legitimitet 21. novembra 1995. godine u Dejtonu. Ako bismo počeli slaviti ‘praznike’ kao što je 9. januar, onda bi se neki mogli dosjetiti i da se slavi, recimo, 10. april, dan kada je osnovana Nezavisna Država Hrvatska (NDH). Mislim da to nikome ne pada na pamet i da treba gledati prema budućnosti, a ne prema prošlosti”, rekao je Incko.

agnecije