NovostiRS/BiH

Incko: Imam ovlaštenja da smijenim Dodika, ali prošla su ta vremena

0

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je da još nije vrijeme za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika (OHR). “OHR se može ukinuti kada se ispuni program ‘5+2’ – pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova.

Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtjevniji, jer podrazumjeva pozitivnu ocjenu političke situacije u BiH i puno provođenje Dejtonskog sporazuma.

Sami možete procijeniti u kojoj mjeri je taj uslov ispunjen”, rekao je Incko u intervjuu zagrebačkom Globosu. Na pitanje što će preduzeti ako vođstvo Republike Srpske pređe “crvenu liniju” i raspiše referendum o odcjepljenju od Bosne i Hercegovine, visoki predstavnik kaže: “Međunarodna zajednica nikad ne bi prihvatila referendum o odcjepljenju RS, niti bih ja kao visoki predstavnik potpisao tako nešto.”

Kako je rekao njegovi prethodnici su koristili ovlaštenja po kojima mogu da smijene političare u BiH. “Istina je, imam ovlaštenje da smijenim Dodika. Moji prethodnici su ih koristili 800 puta, a 180 političara je smijenjeno. Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rješenja i odgovornost”, kaže Incko. Prema njegovom mišljenju Dejtonski ustav se može mijenjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda.

“Prije svega bi to trebalo biti u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše”, ističe visoki predstavnik. Dodao je da su za njega Hrvati konstitutivni narod. “Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno,

Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj mjeri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod”, ističe Incko.

nezavisne

PRNJAVOR: Tomaš se sastao sa privrednicmia

Previous article

Opasna zabava: Roditelji koji djeci kupi petarde platiće kaznu do 1.200 KM

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti