NovostiRS/BiH

Incko: Dodik i SNSD nakon sankcija smanjili pozive na nezavisnost RS i raspad BiH

0

 Nakon što su mu uvedene sankcije, predsjednik RS Milorad Dodik i članovi njegove stranke SNSD su smanjili učestalost poziva na nezavisnost RS i raspad BiH, navodi Valentin Incko, visoki predstavnik u izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a, koji se nalazi na stranici OHR-a.

Istakao je da su u septembru predstavnici SNSD-a najavili da će skinuti s dnevnog reda prijetnju o održavanju referenduma o statusu RS, koji se, kako navodi Incko, nalazi u zvaničnim dokumentima SNSD-a od 2015. godine.

“Međutim, predsjednik Milorad Dodik je nakon toga više puta izjavljivao da podržava eventualnu nezavisnost RS i njeno ujedinjenje sa Srbijom. Slično tome, i neki hrvatski političari su nastavili zastupati reorganizaciju zemlje na temelju etničkih principa”, piše Incko.

Dodao je da su stranke idalje u predizbornom modu rada, i da stranke u državnom parlamentu još uvijek nisu započeli ozbiljan politički dijalog o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Izbornim zakonom BiH, kako bi izbori 2018. protekli u redu, kao i implementacija izbornih rezultata.

“Ako federalni Dom naroda ne bude formiran nakon narednih izbora, vjerovatno će biti onemogućeno formiranje federalne Vlade i državnog Doma naroda. Za takvo nešto postoje presedani zbog kašnjenja formiranja federalnog Doma od 2001, 2007. i 2011, kada je visoki predstavnik intervenisao kako bi deblokirao formiranje vlasti”, naveo je on.

Dodao je da kao ovlašteni tumač Dejtonskog sporazuma želi naglasiti da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje, te da Dejton garantuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

Rekao je i da Dodik predstavlja izazov ustavnom uređenju svojim pozivom da srpski predstavnici u pravosudnim institucijama napuste te pozicije nakon oslobađanja, koje je nazvao kontraverznim, optuženika za ratne zločine.

Govoreći o Rezoluciji koju je NS RS usvojila u vezi sa vojnom neutralnošću, naglasio je da Mirovni sporazum svojom snagom nadilazi bilo koji akt entitetske skupštine, uključujući i Ustav.

Rekao je da je ambasada Izraela u septembru poslala notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH zbog kontraverzne odluke sarajevskog Kantona da lokalnu školu preimenuje po bošnjačkom intelektualcu koji je bio simpatizer ustaškog režima tokom Drugog svjetskog rata.

nezavsine

Neviđen poduhvat: Pogledajte kako će izgledati auto put! VIDEO

Previous article

Islamska zajednica nije dozvolila ateistički obred: Posljednjem partizanu nisu dali da ode u miru

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti