Ima dovoljno seruma protiv zmijskog ujeda

U jeku ljetnje sezone, radova na njivama i planinarenja, seruma protiv zmijskog ujeda u zdravstvenim ustanovama u Srpskoj ima dovoljno, kažu u Institutu za javno zdravstvo RS. Količine koje su nabavljene za sada su dovoljne i nije bilo zahtjeva iz domova zdravlja i bolnica za dodatnom dostavom seruma.

vlcsnap-2015-07-28-21h14m47s123

“Mi u Institutu imamo jednu rezervu, tu potrebnu količinu koju stalno imamo i vršimo distribuciju naknadno ako se potroše te količine u određenom domu zdravlja one potražuju od nas i mi dostavljamo potrebne količine. Tako da neme trenutno nikakvih problema kada je u pitanju serum protiv zmijskog ujeda u RS”, rekla je Ljubica Jandrić, načelnik Službe za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo RS.

U Domu zdravlja u Trebinju, kažu da seruma imaju. Iskustva ljekara iz prethodnih godina kažu da su u Hercegovini najčešći ujedi šarke i poskoka.

“Svake godine imamo sedam, osam ujeda prosječno ujeda zmije. Ove godine još nismo imali registrovan ujed zmije. Tako da imamo dovoljnu količinu seruma u službi hitne pomoći Trebinje”, saopštio je Saša Borijan iz Doma zdravlja Trebinje.

Ukoliko dođe do ujeda zmije, ljekari savjetuju da se mjesto iznad ujeda blago stegne. Nekadašnju praksu da se rana rasjeca, na nju stavlja led ili otrov isisava, ljekari zabranjuju.

“Najvažnije je samo imobilisati ekstremitet ili osobu, da što više miruje da se ne kreće kako ne bi se otrov širio po oganizmu putem krvi. I transport u najbližu zdravstvenu ustanovu”, kaže Jandrić.

Zmija ujeda kada je isprovocirana, kažu stručnjaci. Branje šumskih plodova ili onih u baštama, hodanje po nepokošenim livadama, planinarenje neke su od rizičnih situacija, koje bi trebalo izbjegavati. atvbl