Hrvatskoj prijete sankcije EU

Hrvatska bi mogla biti prva država Evropske unije pod teretom korektivnih mjera, poručio je danas premijer Tihomir Orešković istakavši da je situacija veoma ozbiljna, te da je za odgovorna bivša vlada premijera Zorana Milanovića.

20160226170246_356352

Orešković je na konferenciji za novinare nakon razgovora sa potpedsjednikom Evropske komisije Valdis Dombrovskisom rekao da je gostu iz EU predstavio plan hrvatske vlade čiji je fokus smanjenje duga, povećanje investicija, smanjenje deficit i broja nezaposlenih. Dodao je da je EK jasno dala do znanja da stvari na papiru nisu dovoljne i da treba krenuti u reforme. “Ova vlada neće pričati, nego ćemo raditi”, poručio je Orešković.

“Današnji rezultati pokazuju da situacija nije dobra, rast je manji od očekivanog. Mi vverujemo da ćemo taj rast ubrzati”, kazao je je Orešković. Dombrovskis je rekao da je u pripremi novi izvveštaj za Hrvatsku i da EU očekuje rast od 2,1 posto BDP-a ove i slijedeće godine i lagani pad nezaposlenosti. Prošle godine EK je procijenila da se Hrvatska suočava sa ekonomskim problemima i makroekonomskim neravnotežama te izdala šest uputstava, za koje kaže da je Hrvatska samo djelomično ispunila.

“To se odnosi na uputstva o fiskalnom okviru, reformi penzijskog sistema, budžetske rashode, reformu tržišta rada – na svim tim područjima reforme nisu sprovedene na zadovoljavajuć način, osim na solventnosti preduzeća.

nezavisne