Hrvatski evroparlamentarci “spremaju nove ucjene za Srbiju”

Poslanici Hrvatske u Evropskom parlamentu “spremaju nove ucjene za Srbiju” kroz “brojne amandmane koje će najvjerovatnije podnijeti na izvještaj o napretku Srbije izvjestioca Dejvida Mekalistera”, pišu beogradske “Večernje novosti” u izdanju od petka.

srbija-hrvatska-zastave

List piše da se svi hrvatski poslanici – od ljevice do desnice, spremaju da zatraže oštriji stav EU prema Beogradu i zahtjevaju rješavanje mogobrojnih otvorenih bilateralnih sporova.

“Hrvati će opet nastojati da proguraju zahtjeve da Srbija odustane od procesuiranja ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj, pronađe sve nestale i koriguje granicu na Dunavu”, pišu “Večernje novosti”.

Na listi primjedbi, piše u članku, biće i zahtjev za hrvatsku manjinu, kao i osuda nesaradnje Srbije sa Haškim tribunalom.

List piše da i bi Mekalister prvu verziju izvještaja trebalo da Evropskom parlamentu dostavi početkom iduće godine, rečeno je listu u njegovom kabinetu.

“Večernje novosti” pišu da je moguće da će amandmane podnijeti i evroposlanici Madjarske, Bugarske i Rumunije, najvjerovanije, kao i prethodni put, tražeći bolji status svojih nacionalnih manjina u Srbiji.

 Izvor: Beta