BalkanNovosti

Hrvatska spremna za izgradnju mosta na Savi?

0

Vlada Hrvatske potvrdila je “čvrstu opredijeljenost” za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, rekao je “Nezavisnim” Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH.

On je rekao da je Evropska komisija, nakon što je RS izdala ekološku dozvolu za most i usvojen mehanizam koordinacije između BiH i Hrvatske, odlučila produžiti rok za preuzimanje 6,8 miliona evra granta za izgradnju dijela mosta s bh. strane. “Kao i kod drugih projekata,

Evropska komisija je zadržala pravo otkaza grant sredstava unutar Investicionog okvira za zapadni Balkan ukoliko se utvrdi da projekt gradnje mosta nema napretka, te će se rezervirana sredstva doznačiti za druge projekte povezivanja”, upozorio je Jusko. Iz Delegacije EU nam je potvrđeno da je u okviru Agende za povezivanje prekogranični most u Gradišci predviđen za sufinansiranje iz fondova EU, koji uključuje i moderan granični prelaz.

“Ovo predstavlja značajan pomak, kojim se pokazuje opredjeljenje i vidljiv napredak koji je napravila BiH da se osigura ispunjavanje bitnih aspekata za zrelost projekta. EU podstiče relevantne aktere u BiH da nastave blisku saradnju sa vlastima Hrvatske, u cilju ispunjavanja svih tehničkih i finansijskih zahtjeva za brzo provođenje projekta”, naveli su u Delegaciji.

I Jusko i Delegacija ističu da je šest zemalja zapadnog Balkana utvrdilo Agendu za povezivanje kao jedan od svojih najznačajnijih prioriteta, s posebnim naglaskom na pripremu i finansiranje konkretnih investicija u regionalne infrastrukturne projekte. Dušan Topić, direktor “Autoputeva RS”, rekao je da u 2017. očekuje značajne pomake zato što su se, kako je naveo, u projekat ozbiljno uključili EU i Evropska investiciona banka.

“Ništa više nije sporno, jedino spremnost Hrvatske da uđe malo aktivnije u čitav proces. Nadam se da ćemo na proljeće zajedno raspisati tender, a da će krajem ljeta da se čak krene s radovima i potpiše ugovor za izgradnju mosta”, rekao je Topić, uz napomenu da bi, paralelno s izgradnjom mosta,

Hrvatska trebalo da izgradi i oko 9,5 kilometara pristupne saobraćajnice. On je istakao da “Autoputevi”, da bi ubrzali sve prethodne radnje, planiraju da u narednih mjesec do dva pripreme tendersku dokumentaciju, te da je postupak izdavanja ekološke dozvole završen, što Hrvatskoj ostavlja dovoljno vremena da radi na obezbjeđivanju građevinske dozvole. “Ovo su sve ostvarivi rokovi, ali je očigledno da će se naprijed ići samo uz pritisak i prisustvo EU”, naglasio je on.

Podsjećanja radi, cijena mosta sa punim profilom autoputa je oko 30 miliona koju RS i Hrvatska dijele popola. Cijela priča o izgradnji mosta započela je prije skoro deset godina.

Hrvatska je sve vrijeme tvrdila da želi izgradnju mosta, ali je uvijek pronalazila izgovore da se proces odugovlači. Jusko ističe da je u stalnom kontaktu sa Olegom Butkovićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske. “Hrvatska strana je dala uvjeravanja da će učiniti sve sa svoje strane kako bi se na vrijeme osigurala nedostajuća sredstva za izgradnju pristupnog puta i spone mosta kod Gradiške sa autocestom Zagreb – Beograd”, rekao je on.

nezavisne

Na Jahorini 30 centimetara snijega

Previous article

KRAJ PRVOG POLUGODIŠTA: Posebna pažnja na vaspitnom radu

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan