Hrvatska: Američka Junajted grupa preuzima Novu TV

Firma Junajted grup koja posluje u okviru američke investicione kompanije KKR, a koja je i vlasnik televizije N1, uskoro će postati vlasnik Nove TV, najgledanije komercijalne televizije u Hrvatskoj.

Hrvatska Agencija za zaštitu tržišnog nadmetanja (AZTN) donijela je odluku o dopuštenosti koncentracije preduzetnika koja bi nastala sticanjem direktne kontrole Junajted grupe nad Novom TV, prenosi N1 BiH.

Na stranicama AZTN-a navedeno je da preuzimanje Nove TV ne bi moglo imati značajan uticaj na tržišno takmičenje.

AZTN je donijela odluku nakon što je Agencija za elektronske medije (AEM) krajem marta odlučila da sprovođenjem namjere koncentracije koja uključuje firme Slovenija brodbend i Nova TV ne nastaje nedopuštena koncentracija u smislu odredbi Zakona o elektronskim medijima.

Nakon tih odluka hrvatskih regulatornih tijela više nema prepreka za najavljeno preuzimanje Nove TV, kojim moćna američka investiciona kompanija, koja se navodi i kao vlasnik N1 televizije, pokušava završiti konačno preuzimanje medijskih operacija u Hrvatskoj i Sloveniji od dosadašnjeg vlasnika Nove TV – korporacije CME, vrijednih oko 230 miliona evra.

(Srna)