Hrvatima sporan spomenik majoru Milanu Tepiću

Mogu Hrvati da se bune koliko god hoće, ali za nas je Milan Tepić junak i tu nema priče, kažu Dubičani nakon što su čuli da su se u Hrvatskoj pobunili zbog najave da će major bivše JNA, rodom iz njihovog kraja, dobiti spomenik u Beogradu. Za njih nema dileme – Tepić je herojski poginuo braneći vojno skladište u Bjelovaru.

Mi se ponosimo posljednjim herojem bivše države, kažu u dubičkoj opštinskoj upravi. Nelogično im je da iz Zagreba nema osude za tablu sa natpisom “Za dom spremni” kod jasenovačkog spomenika, a ima za starješinu koji je uništio uskladišteno oružje.

“Dao je svoj život braneći svoju državu i svoj narod. Mi to ne smijemo zaboraviti”, rekao je predsjednik SO Kozarska Dubica Dragan Jaćimović.

“Već 24 godine jedna dubička ulica nosi Tepićevo ime. Oni koji tamo stanuju kažu da je ono što je on uradio – herojstvo”, rekao je predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić.

Samo naprijed, poručuju Vladi Srbije Dubičani. Tamo neće odustati od spomenika bez obzira što se to Hrvatima ne sviđa.

“Niko ne može da nametne Srbiji svoju istoriju i istinu i niko ne može da mijenja istinu za koju Srbija smatra da je njena. Mi ne pokušavamo to da radimo drugim zemljama i bilo bi jako lijepo da se druge zemlje uzdrže od pokušaja da to rade nama”, rekao je ministar za rad i boračka pitanja u Vladi Srbije Aleksandar Vulin.

Zbog svega je, na konsultacije u hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, pozvana ambasadorka Srbije u Zagrebu. Odgovor na pitanje zašto je sporan Tepićev spomenik nismo dobili. Ranije je hrvatski Centar za suočavanje sa prošlošću naveo da je bivši major JNA odgovoran za smrt nekoliko hrvatskih civila i da je eksplozija u Bjelovaru dovela u opasnost stanovnike tog grada. Tepića je, 1991. godine, Predsjedništvo SFRJ odlikovalo Ordenom narodnog heroja za podvig u borbi protiv neprijatelja.