BalkanNovosti

Hrvati hoće zgradu na Terazijama

0

Hrvatska privredna komora tužila je Srbiju Evropskom sudu za ljudska prava, nezadovoljna što ne može da dođe do nekretnina u Srbiji za koje smatra da su njene.

terazije

Kako je za Novosti potvrđeno u Privrednoj komori Srbije, hrvatska komora podnijela je tužbu 26. novembra 2004. protiv Privredne komore Srbije i Privredne komore Crne Gore pred Trgovinskim sudom u Beogradu.

Tužbenim zahtevom je traženo da sud utvrdi kako je ona suvlasnik 23 odsto nekretnina koje pripadaju tuženima kao pravnim sljedbenicima Privredne komore Jugoslavije, a riječ je o nepokretnostima od izuzetno velike vrijednosti.

Te nepokretnosti su na Terazijama 23, u Knez Mihailovoj 10, Dečanskoj 8, kao i određenom broju stanova koji više nisu u vlasništvu PKS, piše list.

U PKS kažu, prenosi list, da je Trgovinski sud rješenjem od 26. aprila 2007. prekinuo postupak, uz obrazloženje da je nadležost suda “uslovljena sprovođenjem prethodnog postupka pred državnim organima, odnosno tijelima i po proceduri koja je predviđena bilateralnim sporazumima na bazi reciprociteta država sukcesora u skladu sa Sporazumom o sukcesiji.

Hrvatska privredna komora je zato podnijela predstavku protiv Srbije pred Evropskim sudom, ne vodeći računa o reciprocitetu i činjenici da se postupci u Hrvatskoj vezani za srpska potraživanja razvlače godinama i po pravilu završavaju negativno po Srbe, pišu Novosti.

U PKS navode, piše list, da imaju saznanja da hrvatski sudovi takođe prekidaju postupke po tužbama srpskih privrednih subjekata radi vraćanja imovine, pri čemu PKS posjeduje imovinu u Hrvatskoj (suvlasništvo na odmaralištu na Hvaru).

Da postoje tužbe iz drugih država protiv naše zemlje pred Evropskim sudom u Strazburu za Novosti je potvrđeno i u Državnom pravobranilaštvu Srbije, a kako navode u Sektoru za zastupanje pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu u pitanju su dva predmeta po dvije predstavke.

Riječ je o potraživanju jednog pravnog lica iz Hrvatske i jednog iz Slovenije u vezi sa imovinom na teritoriji Srbije, navodi se u dopisu koji je potpisala v.d. zamjenika pravobranioca Savka Mangović.

Spisak nekretnina koje hrvatske firme potražuju ovde ne prelazi 800 miliona evra, za razliku od konfiskovanih srpskih nekretnina u Hrvatskoj koje nadmašuju 1,8 milijardi evra.

Na listi hrvatskih preduzeća koja traže imovinu i od kojih su je neka već dobila su INA, Kraš, Luka Rijeka, Frank, Borovo, Varteks, kome su neki prostori već vraćeni, kao i zagrebačkom Končaru. b92

24 časa u Prnjavoru: Saobraćajna nezgoda u gradu

Previous article

TOPLO I SUNČANO DO UTORKA

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan