Holandija zabranila slijetanje avionu turskog ministra, Erdoan bijesan

Holandska vlada odlučila je zabraniti slijetanje aviona turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Čavušoglua koji je namjeravao doputovati u Holandiju, a turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan je odmah iz Istanbula uputio oštro upozorenje toj zemlji.

“Turske vlasti zaprijetile su javno sankcijama. To čini nemogućom potragu za razumnim rješenjem”, objavila je holandska vlada u saopštenju.

Ekonomske i političke sankcije

Čavušoglu, govoreći ranije u intervjuu za CNN Turk, kazao je da će Turska odgovoriti snažnim ekonomskim i političkim sankcijama ako mu Holandija odbije dozvolu da odleti za Rotterdam.

“Zato je Holandska dala na znanje da povlači pravo na slijetanje” letjelice turskog ministra, dodala je holandska vlada.

“Ostaci nacista, fašisti”

Erdogan je odmah reagovao nakon što je holandska vlada povukla dozvolu za slijetanje i rekao da su to “ostaci nacista, fašisti”.

“Odsad nadalje, vidjećemo kako će vaši avioni sletati u Tursku”, kazao je Erdogan na skupu u Istanbulu, a objavila je agencija Anadolija.

“Naravno, govorim o diplomatima, ne o putovanjima građana”, dodao je.

“Oni ne znaju ni šta je politika, niti šta je međunaroda diplomatija”, kazao je Erdogan. “To su ostaci nacista, to su fašisti”.

Turska ministarka dolazi u Holandiju kopnenim putem

Nakon što je holandska vlada zabranila avionu sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom da sleti u Roterdam, turska ministarka za porodicu Fatma Kaja namjerava da dođe u ovaj holandski grad kopnenim putem.

Ministarka Fatma Betul Sajan Kaja, koja se nalazi u Njemačkoj gde učestvuje na skupovima podrške referendumu u Turskoj uputiće se u Holandiju uprkos tome što su tamošnje vlasti otkazale skup na kojem je trebalo da govori, javila je turska agencija Anadolija, a prenosi Rojters.

Rute: Erdoan pretjerao kada nas je uporedio s nacistima

Holandski premijer Mark Rute izjavio je ranije danas da razumije da su Turci besni, jer je avionu sa šefom turske diplomatije Mevlutom Čavušogluom zabranjeno da sleti u Roterdam, ali je ocijenio da je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pretjerao kada je uporedio Holanđane sa nacistima.

tanjug