Holandija rekla STOP! ekstremnoj desnici: Rute sinoć slavio

San holandskog ultradesničara Gerta Vildersa o populističkoj revoluciji u Evropi srušen je sinoć budući da njegova anitimigraciona Pratija za slobodu nije ispunila očekivanja na završenim parlamentarnim izborima. Pobjedu je odneo aktuelni premijer Mark Rute koji je obećao da će nastaviti da prati kurs stabilnosti, poručivši da je Holandija rekla glasno “Stop” ekstremnom populizmu.

Mogućnost da bi ekstrmni desničari mogli postati najveća partija u holandskom parlamentu posljednjih dana je među evropskim političkim estališmentom izazivala strah da bi moglo doći do dublje destabilizacije nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz EU, a Donald Tramp osvojio američke predsjedničke izbore.

Liberalna Evropa ipak može da odahne, barem do izbora u Francuskoj, budući da je evropski Tramp, kako zovu Gerta Vildersa, osvojio svega 19 mandata sudeći prema preliminarnim rezultatima, odnosno daleko manje od očekivanih prognoza. Mark Rute, aktuelni premijer iz liberalne partije desnog centra, glatko ga je potukao i nalazi se na putu da sa 31 mandatom postane najveća partija u holandskom parlamentu. Rezultati su jasan znak da je Holandija zaustavila kurs rastuće ultradesnice u Evropi.

– Naša poruka Holanđanima je da ćemo nastaviti kursem koji ovu zemlju drži sigurnom, stabilnom i prosperitetnom – poručio je Rute nakon izborne pobjede.

Oči čitave Evrope bile su uprte u ove izbore, a većini evropskih političara je laknulo.

– Mnoge kolege su me zvale. Ovo je veče kada je poslije Bregzita i Trampa Holandija rekla: “Stop!” pogrešnom kursu populizma – poručio je aktuelani premijer.

Iako je Rute osvojio 10 mjesta manje u odnosu na izbore 2012, jasan glas u korist njegove vladajuće Narodne liberalno-demokratske partije (VVD) dočekan je aplauzima i olakšanjem.

– Čestitamo Holandiji koja je zaustavila napredovanje ka krajnjoj desnoj strani – napisao je na Tviteru Žan Mark Ajro, francuski šef diplomatije.

Slične poruke stigle su i iz ostalih dijelova Starog kontineta pa je italijanski premijer Paolo Đentolini izjavio da je “anti-EU desnica izgubila izbore” pozivajući pristalice da rade na “revitalizaciji Unije”.

I Martin Šulc, njemački kandidat za kancelara, poručio je da mu je laknulo. Gaj Verhofštad, pregovarač Evropskog parlamenta za Bregzit dodao je da je “optimizam preovladao”.

Šef kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel, Peter Altmajer, čestitao je Holandiji na “sjanjim izborima”, nakon rezultata objavljenih po izlasku za birališta na kojim je premijeru Holandije Marku Ruteu dodijeljena većina nasuprot anti-islamske stranke Gerta Vildersa, prenosi Rojters.

Spriječen haos

Posljednjih dana kamapanje, Rute je upozoravao na “haos” ukoliko Vilders uđe u vladu, apelujući na birače da pokažu svijetu suštinu tako što će odbiti ultradesničarku agendu koju porpagira Vilders.

Njegova strastvena molba za tolerancijom stigla je na kraju gorke kampanje u kojoj je Vilders pokušavao da istjera svoje antiimigracione stavove (u jednom momentu upotrijebivši i izraz “marokanski ološ”) i u trenutku žestokog diplomatskog rata sa Turskom koji je samo podigao temperatutru u debati oko imigranata.

Pojedini analitičari su naglasili da je upravo pomirljiv ton aktuelnog premijera prema Turskoj u posljednjim TV duelima bio presudan glas razuma.

Iako je Gert Vilders priznao poraz, on je svom političkom oponentu poručio da “to nije sve što će videti od njega”.

– Duh se ne vraća u bocu – rekao je Vildres.

Nezapamćena izlaznost

U korist Rutea išla je i nevjerovatna izlaznost od čak 82 procenta, nezabilježena u Holandiji u posljednjih 30 godina. Čak 25 odsto Amsterdamaca izašlo je na glasanje u prijepodnevnim satima, što je gotovo dvostruko više nego na izborima 2012. Poznato je da je građanska populacija sklonija da glasove daje liberalnim opcijama, a velika izlaznost mogla bi se ocijeniti i kao referendum protiv ekstremne desnice koji prijeti da ugorzi temelje slobodne Evrope.

Koliko je ekstremistička opcija pretprpila poraz u Holanidji govore i rezultati ostalih partija, od kojih je ljevičarska pro-EU opcija Zeleni osvojila 16 mandata, čak četiri puta više u odnosu na 2012, dok su laburisti, odlazeći koalicioni Ruteov partner, pretrpili istorijski poraz spustivši se sa 38 na svega 9 poslaničkih mjesta.

Na potezu Francuzi i Nijemci

Rok za sastav nove vlade je 200 dana, ali su ovi rezultati i te kako dali vjetar u leđa liberlanim evropskim opcijama budući da bi pred majske izbore u Francuskoj i septembarske u Njemačkoj, Vildersova pobjeda potpuno zatresla Evropu.

Marin le Pen, liderki ultradesničarskog Nacionalnog fronta, daju se ozbiljne šanse da se plasira u drugi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj, dok evroskeptični AfD (Alternativa za Njemačku) očekuje svoje prvo mjesto u federalnom paralamentu u Njemačkoj.

(Blic)