Holanđani projektovali useljivu vjetrenjaču koja napaja grad

Vjetrenjače čija krilca vjetar polako okreće, glavni su prizor duž holandskih obala još od 1980. godine. Kako je broj stanovnika rastao u urbanijim zonama, postavljanje vjetrenjača u gradovima postaje nepraktično.

Vetrenjaca

Međutim, nova Holandska vjetrenjača generiše energiju u sasvim drugom pravcu.

 

Ova kreacija, slobodno je možemo nazvati i umjetničkom, djelo je holandskih arhitekata iz biroa Doepel Strijkers, koji su projektovali strukturu visine 173 m, koja koristi energiju nastalu od vjetra, vode i elektropolja i šalje je u konverter koji proizvodi struju.

Kako bi uspjeli odbraniti ideju ogromne strukture u centru prepunog grada, koja ima samo jednu funkciju, arhitekte su joj dodale još jednu veoma važnu funkciju a to je stanovanje. Ova “zgrada” je potpuno bezbjedna za život i proizvodi 1 megavat električne energije, što je dovoljno za napajanje 1000 prosječnih domaćinstava.

“Htjeli smo samoodrživu zgradu koja služi kao platforma za mnoge inovacije u budućnosti”, rekao je Lennart Graff za Popular Science.

Ovaj toranj je tih, lak za održavanje, energetski samoodrživ i izgleda kao da je iz naučno-fantastičnih filmova. Doepel Strijkers predviđaju početak gradnje za 2020. godinu i praviće je u Roterdamu!

Prnjavorski.net