NovostiSvijet

Hoće li zbog Makedonije pasti grčka vlada?

0

Grčki parlament počeo je raspravu o zahtjevu za nepovjerenje vladi premijera Aleksisa Ciprasa.

Zahtjev je podnio lider glavne opozicione partije Nova demokratija, Kirijakos Micotakis, zbog dogovora sa Makedonijom o novom imenu te bivše jugoslovenske republike.

Rasprava će se okončati do 14:00 sati u subotu, odlučilo je Predsjedništvo parlamenta, prenosi ANA.

Micotakis je, podnosjeći zahtjev, optužio vladu da i ekonomijom i nacionalnim pitanjima rukovodi “na opasan način i bez parlamentarnog legitimiteta”, a sporazum sa Skopljem je nazvao štetnim po nacionalne interese i “konačnim udarcem za Grke koji su pretrpjeli godine stroge štednje”.

“Cipras se sprema da potpiše sporazum i obaveže zemlju okvirom koji će nas staviti pred svršen čin. Kombinacija ekonomskih i nacionalnih pitanja nije slučajna, već je svjestan izbor kako bi se skrenula pažnja sa ekonomskih pitanja”, rekao je opozicioni lider.

Inače, zahtjev za glasanje o nepoverenju prihvata se samo ukoliko ga podrži apsolutna većina od oko 300 poslanika izabranih u parlament, napominje grčka agencija.

Ciprasova vladajuća ljevičarsko-desničarska koalicija ima 154 mjesta u 300-članom parlamentu, pa nema mnogo izgleda da vlada padne, ocjenjuje Rojters. Međutim, ukazuje britanska agencija, ukoliko parlament ipak izglasa nepovjerenje vladi, Cipras bi morao da mandat preda predsjedniku zemlje.

(Tanjug)

U Petrovcu na Mlavi pukla brana, voda guta ulice, naređena evakuacija

Previous article

Dodik: Podrška Vučiću da odbije prijedloge za Kosovo koji nisu u interesu Srbije

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti