Hitler fotografisan 1954. godine, CIA ignorisala informacije?

od prnjavorski 0

CIA je znala za priču o čovjeku koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler, a živio je u Kolumbiji među bivšim nacistima tokom pedesetih godina, otkrivaju nedavno deklasifikovani dokumenti.

Agenti nisu ozbiljno shvatili tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, ali šef ispostave CIA u Karakasu je prenio tvrdnje nadređenima zajedno s fotografijom. Spisi pokazuju da je čovjek po imenu Filip Citroen prišao agentima 1954. godine kako bi rekao da je upoznao čovjeka koji tvrdi da je Hitler i živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote, piše “Daily Mail”.

Do trenutka kada su agenti preduzeli bilo kakvu akciju, čovjek koji tvrdi da je Firer – pravog imena Adolf Šutlmajer – pobjegao je u Argentinu. Međutim, CIA je očigledno bila vrlo skeptična prema tvrdnjama i preporučila da se istraga “odbaci”. Tvrdnje su se ponovno pojavile nakon što je kolumbijski novinar Hose Kardenas objavio dosjee iz arhive CIA, deklasifikovani u devedesetima.

Citroen tvrdi da je posjetio Tunju dok je radio za željezničku kompaniju gdje je upoznao čovjeka koji je “stvarno ličio na Firera i tvrdio da je Hitler”. Dokument kaže:

“Citroen je tvrdio da je upoznao tog pojedinca na mjestu pod nazivom ‘Residencies Coloniales ‘, koja je prema izvoru pretežno naseljena bivšim njemačkim nacistima. Prema Citroenu, Nijemci koji borave u Tunji slijede navodnog Adolfa Hitlera, obraćajući mu se kao Fireru i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom”.

Citroen je agentima čak i pokazao fotografiju gdje sjedi pored čovjeka koji zaista liči na na nacističkog diktatora u pokušaju dokazivanja svoje priče. Agenti su zabilježili priču u neformalni memorandum, pokazuju dokumenti, ali uglavnom su je odbacili kao fantastične glasine. Ali, 1955. godine drugi muškarac, identifikovan samo pod kodnim imenom “Cimelody-3”, prišao je agentima s istom pričom.

On je rekao da Citroen, koji je do tada živio u Venecueli, tvrdio da je bio u kontaktu s Hitlerom jednom mjesečno pri redovnim posjetama Kolumbiji dok je radio za “KNSM Royal Dutch Shipping Company”.

Cimelodi je takođe pokazao agentima fotografiju koja je pokazala Citroena s Hitlerom, koji je imenovan na poleđini slike kao Adolf Šutlmajer. Prema Cimelodiju, Adolf Hitler napustio je Kolumbiju u januaru 1955. i uputio se za Argentinu, iako ne kaže tačno gdje.

Nakon razgovora s Cimelodijem, agenti su odlučili da napišu informacije u formalni izvještaj poslat nadređenima. Međutim, izvještaj je popraćen još jednim pismom u kojem piše: “Smatra se da se na tom pitanju mogu uložiti ogromni napori uz slabe mogućnosti utvrđivanja konkretnih stvari. Stoga predlažemo da se ta stvar odbije.”

(Express.hr)

Komentariši

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>