Hipokratovo priznanje: U porodici Vujić čak petoro zubara

Vijest da je ovih dana diplomiranom stomatologu u penziji, 76-godišnjem Zoranu Vujiću, uručeno veliko Hipokratovo priznanje koje mu je u ime Komore doktora stomatologije uručio u Banjaluci predsednik dr Mladen Mišeljić za životno delo i vrhunske rezultate u ovoj oblasti, većina Srpčana je komentarisala rečima da je priznanje došlo u prave ruke.

I Zoranova supruga Evica je stomatolog, kao i sve tri ćerke – Ljubica i Zorana, koje su fakultet završile u Moskvi i Ivana koja je stomatologiju završila u Gracu. Sve tri su u Beogradu završile specijalizaciju i rade sa majkom u porodičnoj ordinaciji u Banjaluci.

– U našoj ordinaciji se sučeljavaju četiri škole, sarajevska, gde sam ja stekao znanje, zagrebačka, gde je diplomirala supruga, i ruska i austrijska praksa. Literaturu čitamo na srpskom, ruskom, nemačkom i engleskom jeziku, tako da redovno pratimo svetska dostignuća – kaže Zoran i dodaje da je srećan što mu je porodica na okupu i da se nada da će neko od njegovih sedmoro unučadi nastaviti tradiciju.

Zoran kaže da je više pažnje zaštiti zuba poklanjano u socijalističkom periodu kada su zubari redovno pregledali decu u školama. Danas su veoma prisutna oboljenja karijes i paradontoza, posebno, kako kaže, u starijoj životnoj dobi kada su ljudi po pravilu siromašniji, a stomatološke usluge nisu jeftine, navodeći primer da ugradnja samo jednog implantata sa navlakom danas košta 870 evra.

STRAH

“RAZUMEM da postiji strah kod dece od zubarske stolice i bušilice ali postoje metode kako se ona mogu osloboditi staha pa poručujem roditeljima da pored redovne kućne higijene povremeno dovedu decu kod stomatologa”, kaže dr Vujić, prvi srbački stomatolog koji je počeo da radi u Domu zdravlja Srbac 1971.

Izvor: Večernje novosti