BalkanNovosti

Haradinaj: Tači Crnogorcima poklonio dio Kosova

0

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj optužio je Hašima Tačija da je poklonio Crnoj Gori dio teritorije Kosova, prenose mediji u Prištini.

Ramush-Haradinaj

“Gospodin Tači i Vlada Kosova dali su neko zemljište Crnoj Gori, sa čim se vlasnici tog zemljišta ne slažu”, rekao je Haradinaj u kosovskoj skupštini i dodao da Kosovo i Crna Gora imaju svoje granice koje su utvrđene još u doba bivše SFR Jugoslavije.

Demarkacija granične linije između Kosova i Crne Gore bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Kosova na kojoj je informaciju o tome trebalo da podnese prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači.

Tači, kako je saopšteno, zbog obaveza nije mogao da dođe na sjednicu Skupštine Kosova, pa je o razgraničenju bilo riječi u sklopu poslaničkih pitanja.

Haradinaj je rekao da granična linija koja dijeli Kosovo i Crnu Goru, prema informacijama koje ima, ulazi na teritoriju Kosova i pozvao Vladu Kosova i Tačija da “poprave takvo stanje”.

“Ne vjerujem da Crnoj Gori trebaju naše, kosovske planine, imaju oni dosta. Ako neko ima planine da poklanja, neka da svoje, a ne kosovske”, rekao je Haradinaj.

Haradinaj je dodao da i Crnoj Gori, kao i Kosovu, treba dobar susjed sa kojim nema spor oko zemlje.

Zvanična Podgorica i Priština počele su još 2009. godine razgovore o demarkaciji granice, ali je od tada održano svega nekoliko protokolarnih susreta vladinih komisija.

Obe strane se pozivaju na avnojevske granice, ali ih različito tumače, jer je od ukupno 79 kilometara granice, navodno sporno oko 900 metara za koje i Crna Gora i Kosovo tvrde da su njihovi.

Međutim stanovnicima opština Dečane, Peć i Istok procjenjuju da se takvom demarkacijom granične linije između Crne Gore i Kosova je može doći u situaciju da Kosovo izgubi oko 12 hiljada hektara zemljišta. b92

Papa stiže u subotu

Previous article

Antraksom zaraženo pet osoba

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Balkan