HAOS U PRNJAVORSKOM DOMU ZDRAVLJA: Četiri ljekara dala otkaz

Doktorice iz četiri tima napuštaju Dom zdravlja Prnjavor i odlaze kod privatnika, a za sobom odvlače mnogo pacijenata.

9b5e6-haos-u-prnjavorskom-domu-zdravlja

Vijest o odlasku četiri doktorice digla je buru i izazvala mnogo tenzija u prnjavorskom Domu zdravlja. Riječ je o ljekarima Miladinki Janković, Rusmiri Kahan, Biserki Vukajlović i Bogdani Lazić, koje su, kako kažu pacijenti, ali i doktori, jedni od najboljih ljekara prnjavorskog Doma zdravlja.

Dok uprava ove institucije tvrdi da su uslovi u Domu zdravlja dobri, doktorice koje su dale otkaz kažu da nije baš tako, i tvrde „nismo imale vremena da radimo posao kako treba“.

– Poslovi nisu tačno određeni, mi smo primale i pacijente iz hitne i išle na teren, što nije naš posao, jer moramo pregledati ljude iz svog tima. Dešavalo se da mojih 15 pacijenata, koji su zakazali termin, čeka u hodniku, dok ja moram ići da pregledam one u hitnoj – objašnjava Miladinka Janković.

Prema njenim riječima, nedavno smanjenje plate nije glavni razlog njihovog odlaska, već je to samo „kap koja je prelila čašu“.

– Ne očekujem da će mi na novom mjestu plata biti drastično povećana, ali znam da ću tamo imati vremena da vodim svoje pacijente i svo vrijeme posvetim svom timu, a ne da radim dodatne poslove – objašnjava Jankovićeva.

Priče da doktorice nagovaraju pacijente da u novu ambulantu pređu sa njima, pogodile su direktoricu Doma zdravlja Mariju Stefanjuk, koja se pita gde je pogriješila i zašto doktorice nakon toliko godina odlaze.

– Razgovarala sam s njima, pitala šta žele da im ponudim da bi ostale ovde, jer teško je kada gubite dobre doktore, međutim samo su ćutale. Nisam dobila nikakve konkretne odgovore, zahvalile su mi na saradnji, rekle da nije do mene, ali da jednostavo idu gdje je bolje – kaže Stefanjuk.

Na priče kako je do isteka otkaznog roka „mučila“ doktorice slanjem na teren, kaže da to nije nikakva osveta, već je njihovo mjesto ustupila novim doktorima koji se moraju prilagoditi.

– Priče o tom da ih namjerno šaljem na teren su smješne, nikad to ne bih uradila. Našla sam doktore koji će doći na njihovo mjesto, to su sve mlađi ljudi, ali sa radnim iskustvom, koji više od šest godina rade u Domu zdravlja. Odlično obavljaju svoj posao i mislim da neće biti nikakvih problema – dodaje Stefanjuk.

Pod upitnikom 6.000 pacijenata

Bura oko odlaska doktorica nije uzdrmala samo Dom zdravlja, nego i 6.000 pacijenata, koliko imaju njihovi timovi. Većina njih će ostati u Dom zdravlja, ali neki ipak nemaju povjerenja u nove doktore.

– Doktorica je pratila sve zdravstvene probleme moje porodice, poznaje nas i u svakom trenutku može pomoći. S obzirom da buduća bolnica moje doktorice ima ugovor sa FZO, u buduće ćemo tamo ići na preglede jer u nju imam najviše povjerenja – kaže Prnjavorčanka Biljana Aleksić.

(EuroBlic)