ITMagazin

Hakeri vam čitaju poruke: Opasan propust na Samsungovim telefonima!

0

S obzirom na sve veći broj korisnika pametnih telefona, kao i činjenicu da se na njima pohranjuju važne privatne informacije, mobilni uređaji posljednjih godina postaju sve zanimljivija meta hakerima.

samsungTT

Iako su napadi i dalje učestaliji na računalima, situacija se polako mijenja, a najugroženiji su korisnici Googleovog operativnog sistema Android. Posljednje informacije vezane uz opasne sigurnosne propuste koje bi hakeri mogli iskoristiti u svojim napadima vezane su uz Samsungove pametne telefone te su iz sigurnosne kompanije NowSecure otkrili propust vezane uz SwiftKey tastaturu koja je predinstalisana na mobilnim uređajima ove kompanije, a riječ je oko 600 miliona mobilnih uređaja. Ryan Welton iz OneSecurea otkrio je kako hakeri na telefone, umjesto klasičnog updatea ove tastature, mogu instalisati maliciozan softver.

Vješti hakeri tako bi mogli ovaj propust iskoristiti za pristup svim kontaktima, porukama, informacijama vezanim uz korisnička imena i šifre, za pristup podacima vezanim uz bankovne kartice i svim ostalim privatnim i osjetljivim podacima – naravno, sve bez znanja vlasnika telefona.

Iz Samsunga su za ovaj propust saznali još u novembru 2014. godine te su krajem mart ove godine izdali patch za verzije Androida 4.2 i novije, no u NowSecureu vjeruju kako su njihovi mobilni uređaji i dalje ugroženi.

Tako je sigurnosni stručnjak Ryan Welton testirao posljednji Samsungov model Galaxy S6 (na američkim mobilnim mrežama Verizon i Sprint) i na njemu je uspio izvršiti ovaj isti napad, piše “Zimo“.

“Možemo potvrditi da smo, u testovima koje smo provodili proteklih nekoliko dana, pronašli kako ovaj propust nije riješen na modelu Galaxy S6”, prenijeli su njegovu izjavu na Forbesu. Dodao je kako ovaj propust vjerojatno utiče na većinu Samsungovih telefona koji rade na Androidu, uključujući i najpopularnije modele Galaxy S3, S4, S5 te na modele Note 3 i 4.

haber

Odbrana Gorana Hadžića traži prekid suđenja

Previous article

Mačka spasila 5 mačića iz zapaljene kuće

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in IT