Hag odbacio zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije

Od revizije tužbe Bosne i Hercegoivine protiv Srbije, nema ništa. Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev koji je neovlašćeno podnio Sakib Softić, potvrdili su predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.

Ivanić i članovi predsjedništva dobili su pismo iz Haga u kojem stoji da zahjtev ne može biti legitiman jer ga nisu podržale institucije BIH.

“Smatram da je to odluka koja ozbiljno podržava dejtonsku BiH, zato što jasno pokazuje da niko više u ime BiH osim njenih institucija ne može donositi odluke. Za mene je ovo pokazatelj da i na međuanrodnom planu kad imate argumente, pa makar ti argumenti dolazili od RS i od srpskih predstavnika može se doći do pobjede”, kaže Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

“Vjerujem da je današnji dopis iz Haga mnogo olakšao stvari i otvorio put onima koji su nas u krizu uveli da pokažu kako da iz krize izađemo”, rekao je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

Sat vremena kasnije javnosti se obratio i Bakir Izetbegović. Vidno razočarna odlukom iz Haga poručio je da je Sud donio političku odluku i odlučio da zatvori vrata pravdi.

“Cinizam je tražiti novu, ničim propisanu sagalsnost da se proces nastavi, od onih koji se javno suprostavljau nastavku procesa, od onih koji imaju nedvosmisleni subok interesa kada je u pitanju odnos pravde i zločina počinjenih od srpske strane nad Bošnjacima u vrijeme Miloševićevog režima. Institucija koja se zove Međunarodni sud pravde je odlučila da zaluti vrata pred nosom onih koji traže pravdu”, poručuje Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Dragan Čović iz Mostara poručuje da odluka iz Haga, sve u Bosni i Hercegovini vraća na početak. Posebno žali što je priča o reviziji dodatno srozala ugled BiH.

“Žao mi je što smo se opet poigrali BiH i pokazali da ta sistem ne funkcioniše i žao mi je što je jednostavno došlo do ovakve sitaucije. Mislim da smo uveliko ugled BiH oslabili kada je u pitanju međunarodna institucija”, ističe Čović, član Predsjedništva BiH.

Političari iz RS spremno su dočekali hašku odluku. Insistiraju da na čistac istjeraju zloupotrebe koje su se dešavale u procesu podnošenja zahtjeva za reviziju tužbe.

“Očigledno je da je i sud svjestan problem odnosa u BiH i zato je užurbao svoju proceduru. U svakom slučaju samo jedan problem je rješen ostaje onaj glavni, a to je zloupotreba ovlašćenja koju je neko u ime BiH pokušao da učini”, kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.

“Institucije nisu odradile svoj dio posla i nisu poslale ovkva jedan zahtjev kao plod ili rezultat usaglašenog stava u okviru insititucija i za mene je to bilo očekivano”, ističe Željka Cvijanović, premijer RS.

Očekivano ili ne, Bakira Izatbegovića, ne štede ni bošnjački političari. Emir Suljagić, iz Građanskog savjeta ekspresno je poručio da SDA ne zna, niti je ikad znala da vodi državu, a Izetbegovićev koalicioni partner najavljuje ozbiljne analize njegovih, budućih poteza.

“Očekujem da obrazloži bošnajcima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji”, poručuje Fahrudin Radončić, predsjednik SSB-a.

“Pa šta drugo očekivati od gospodina Radončića, Suljagića i ostalih koje ste naveli. Apsolunto me ne zanima, i ni ti je referentan Radončić, Suljagić i ostali da meni lekcije drže u ovom slučaju i o bilo čemu drugom”, kaže Izetbegović.

Sa pismom iz Haga i odbijanjem zahtjeva za reviziju tužbe protiv Srbije priči nije kraj. Političari iz Srpske i srpski predstavnici u zajedničkim insitucijama, poručuju da će insistirati na utvrđivanju odgvornosti zbog izazivanja krize.

Bez obzira na to situaciju bi trebalo da smiri dolazak srpskog premijera Aleksandra Vucica u Sarajevo, kome je Bakir Izetbegović poručio da je dobrodošao.

atv