NovostiRS/BiH

Gužve, a ne rade sve trake

0

Putnici, koji su prije nekoliko dana na izlazu iz BiH koristili granični prelaz Bijača, ostali su zaprepašteni jer je, kako tvrde, od velikog broja traka i kućica samo po jedna bila u funkciji, dok su ostale služile “radnicima na granici za parkiranje ličnih vozila”.

“Budući da nadležni konstantno pozivaju na korištenje graničnog prelaza Bijača kao alternativu prelazu Doljani, doživjeli smo šok. Naime, na graničnom prelazu Bijača vozila na izlazu iz BiH su se kretala u samo u jednoj koloni i čekanje je trajalo oko pola sata”, ističe naš čitalac, koji je ovaj problem zabilježio i fotoaparatom, te nam dostavio fotografiju s lica mjesta.

On dalje dodaje da je na graničnom prelazu Bijača izgrađeno mnoštvo ulazno-izlaznih traka, te mu nije jasno zašto sve nisu u funkciji.

“Samo je jedna bila otvorena za izlaz vozila iz BiH, a ostale očito samo služe djelatnicima na granici za parkiranje osobnih auta. Ovakav moderni granični prijelaz nema smisla ako neće kvalitetno služiti svrsi i samo narušava ugled BiH na samome ulazu u državu”, ističe naš čitalac.

Povećan priliv vozila u BiH, ali i izlazaka iz države, primijetan je već sedmicama, a pogotovo u dane vikenda.

“Već godinama koristim granični prelaz Gradiška i ne mogu da uočim niti jednu razliku kada je riječ o dužini čekanja. Svaki put kada prema Banjaluci krećem iz švajcarskog grada Bazela, uprkos dugom putu, još teže mi pada to što skoro pred kućnim pragom moram da čekam”, požalio nam se Jovo Delić iz Banjaluke.

Interesantno je da je na pojedinim graničnim prelazima zadržavanje primjetno čak i radnim danima, a takav je slučaj bio juče na graničnom prelazu Doljani.

“Na tom graničnom prelazu pojačan je promet vozila, a na prelazak granice čeka se u intervalima od 20 do 45 minuta”, saopštili su juče iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK).

Iz Granične policije (GP) BiH kažu da njihovi službenici graničnu kontrolu obavljaju u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, kao što su Zakon o graničnoj kontroli, Zakon o kretanju i boravku stranaca i azilu, Zakon o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu i slično.

“Napominjemo kako je s obzirom na turističku sezonu na svim graničnim prijelazima povećana frekvencija prometa”, kazali su iz Granične policije BiH.

Na žalbu našeg čitaoca, kojeg je rezočaralo stanje na graničnom prelazu Bijača, iz GP BiH odgovoraju da treba imati u vidu da se to odnosi na dane vikenda, koji su karakteristični po jednodnevnim izletima.

“Broj otvorenih ulazno-izlaznih traka na međunarodnom graničnom prelazu Bijača uvjetuje duljina čekanja na prelazak državne granice, rad  i raspoloživo ljudstvo svih državnih organa zaduženih za vršenje granične kontrole, kao i koordinacija sa radom nadležnih institucija susjedne zemlje”, kažu iz GP BiH.

Još tvrde da je, u cilju što kraćeg zadržavanja na prelazak državne granice, Granična policija BiH za vrijeme ljetne turističke sezone povećala i broj policijskih službenika koji vrše graničnu kontrolu na najfrekventnijim prelazima.

Kako dodaju, prije dvije godine u funkciju je puštena nova aplikacija granične provjere, tako da se, tvrde, granična kontrola obavlja brzo i u razumno vrijeme ukoliko su gužve na graničnim prelazima.

 

(Nezavisne novine)

Skandal zbog Apolonovog penisa na novčanici

Previous article

Turskim ratnim brodovima zabranjen ulazak u Neum

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

More in Novosti